Advocaat Gerard Spong spant morgen een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden. In het evaluatierapport dat het Openbaar Ministerie vandaag heeft gepresenteerd is geen melding gemaakt van drie belangrijke gespreksverslagen.

,,Kennelijk zit er iets in dat erg belastend is voor het Openbaar Ministerie", ,meent Spong, advocaat van ex-verdachte Cees B. Het gaat om verslagen van een gesprek dat plaats heeft gevonden tussen de advocaat-generaal en het Nederlands Forensisch Instituut. Zowsel de advocaat-generaal als twee leden van het Nederlands Forensisch Inistituut hebben hiervan een verslag gemaakt.,,De fout van het Openbaar Ministerie in deze hele zaak is steeds geweest dat ze informatie heeft achtergehouden. Laten we niet opnieuw in dezelfde fout vervallen".Volgens Spong is het Openbaar Ministerie uiteindelijk het meest verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn in de zaak Nienke Kleiss. Hij gaat daarom een klacht indienen bij het ministerie van Justitie tegen de desbetreffende Officier van Justitie en haar collega van het Gerechtshof. Spong eist disciplinaire maatregelen, ,,Zij hebben in strijd met de gedragscode gehandeld en moeten onmiddelijk uit hun functie worden ontheven."Samen met collega-advocaat J. Taekema gaat de raadsman daarnaast aangifte doen van misdrijven die deze twee leden van het Openbaar Ministerie hebben gepleegd. Volgens Spong gaat het om oplichting en het verduisteren van gegevens. ,,Dit laatste is een ambstmisdrijf en daar staat maximaal viereneenhalf jaar gevangenisstraf op".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.