Het slechte onderhoud aan ruim honderd bruggen, viaducten en tunnels kan grote schade aan de economie veroorzaken. Bij afsluiting van één cruciaal knooppunt kan dit in de vele miljoenen lopen. Dat blijkt uit een doorrekening die hoogleraar Bert van Wee voor EenVandaag en NH Nieuws heeft gemaakt.

Kijk en lees ook:

Hoogleraar transportbeleid Van Wee rekent uit wat de economische schade is als de A10 dicht gaat om op een werkdag op dinsdagochtend 7.30. In het scenario zijn de scheuren in knooppunt Amstel plotseling veel groter geworden. Per direct moeten twee viaducten van knooppunt Amstel, waar de A2 en de A10 op elkaar aansluiten, worden afgesloten. Van het één op het andere moment staan duizenden auto’s stil.

De locatie is niet toevallig gekozen, want bij deze viaducten bestaat er volgens de eigen inspectierapporten van Rijkswaterstaat uit 2014 een onacceptabele kans op bezwijken. Er zitten scheuren in de betonnen draagconstructie. Ook is er in het verleden een rekenfout gemaakt waardoor er te weinig wapening in het beton zit. De huidige verkeersbelasting is te groot voor wat deze viaducten aan kunnen.  Toch zijn de voorgestelde veiligheidsmaatregelen, die ingenieursbureau Royal Haskoning in 2014  adviseert, nog steeds niet uitgevoerd.

“De eerste dag wordt het een zooitje”, zegt Van Wee. “Ik verwacht dat veel mensen flinke vertraging hebben”. Hij rekent voor dat de eerste dag de economische schade alleen 1 tot 1,5 miljoen is. Een groot deel van die schade komt op het bordje van bedrijven en zakelijk verkeer.

LEES OOK:

Schade door herstelwerkzaamheden Merwedebrug

Maar als er sprake is van grote scheuren in de hoofddraagconstructie dan duren de herstelwerkzaamheden geen dag. Grootschalige herstelwerkzaamheden nemen over het algemeen meerdere maanden in beslag. Zo is De Merwedebrug in 2016 twee maanden afgesloten voor zwaar vrachtverkeer. De schade voor ondernemers loop in de tienduizenden euro’s per bedrijf.

Eén van hen is Ad Valk, eigenaar van wegrestaurant Napoleon in Hank. Van de één op de andere dag verliest hij bijna zijn hele omzet. Staan er eerst nog 125 vrachtwagens op zijn parkeerplaats, een dag later staan er nog vijf.  “Ik las in de krant dat de brug voor langere tijd dicht ging, van Rijkswaterstaat heb ik niets gehoord.” Rijkswaterstaat biedt hem naar eigen zeggen een paar honderd euro schadevergoeding, maar daar neemt de horecaondernemer geen genoegen mee. Hij gaat in beroep. En Valk is niet de enige. Vele transportbedrijven zijn boos over de wijze waarop Rijkswaterstaat de opgelopen schade afhandelt

Tientallen miljoenen schade

Van Wee rekent verder. “Mensen gaan zich aanpassen en de schade neemt per dag ook iets af.” Hij rekent voor dat na een maand er sprake is van 10 tot 20 miljoen schade. “Daarmee zit ik aan de voorzichtige kant, maar het is zeker reëel want er is achterstallig onderhoud. En je weet niet van tevoren wanneer een knooppunt uit valt.”

Er zijn meer bruggen en wegen die in slechte staat zijn. Zoom in en klik op de punten op de kaart voor meer informatie over de bruggen.

Schadeclaims nemen toe

Dat er daadwerkelijk ook schade ontstaat door gebreken aan de weg, blijkt uit het aantal ingediende schadeclaims. Dat aantal is de afgelopen jaren fors toegenomen, zo blijkt uit gegevens die door Rijkswaterstaat zijn verstrekt. In 2014 was dat aantal nog 521, vorig jaar was dat aantal opgelopen tot 955 in 2017.

Gaten in de weg, glad wegdek en steenslag zijn belangrijkste redenen voor toekenning van een schadevergoeding. Opvallend is het dat Rijkswaterstaat claims steeds vaker doorstuurt naar andere wegbeheerders, de aannemer of de verzekeringsmaatschappij van de aannemer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.