Als je ’s nachts moeite hebt met slapen, dan is er een oplossing: neem je hond mee naar bed. Uit onderzoek van de Mayo Clinic in Arizona blijkt namelijk dat mensen die met hun hond slapen, een betere nachtrust hebben.

De onderzoekers testten het slaapgedrag bij veertig mensen en een aantal honden. Het onderzoek werd gedaan met honden vanaf een half jaar oud. En wat bleek: niet alleen de mensen sliepen beter met hun trouwe viervoeter erbij, maar ook de honden zelf.

Volgens de onderzoekers komt dit doordat de aanwezigheid van je huisdier een veilig gevoel creëert. Daarnaast heeft een rustige hond of een spinnende kat een ontspannend effect op ons gestel. Normaal heb je een slaapefficientie van 80 procent, maar bij de onderzochte mensen die met een dier sliepen lag dat op 83 procent.

Wel gelden er een aantal voorwaarden: zo kun je je huisdier het beste aan het voeteneinde of naast je bed leggen. De beweeglijkheid van dieren in bed kan namelijk weer zorgen voor een verstoorde nachtrust. Laatste conclusie: voor mensen met astma of dierenallergieën geldt uiteraard weer dat het een minder goed idee is om hun huisdier de slaapkamer binnen te laten.