De vluchtelingen afkomstig uit Syrië en Afghanistan op Griekse eilanden kampen met extreem winterweer. Hevige sneeuwval, lage temperaturen en regen maken de situatie onhoudbaar. Zo ook in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

De Griekse regering stuurde een marineschip naar het eiland om de migranten te helpen, maar vanuit hulporganisatie Artsen zonder Grenzen klinkt veel kritiek. Sophia Lisa de Vries van Artsen zonder Grenzen is arts op Lesbos. Zij benadrukt dat de situatie levensbedreigend en onhoudbaar is. Het marineschip kan maar 500 mensen opvangen en bovendien had de regering eerder in actie moeten komen.

De migranten zitten vast op Lesbos omdat Turkije en Europa vorig jaar afspraken dat alle vluchtelingen die vanuit Turkije naar de Griekse eilanden komen, moeten worden tegengehouden door Griekse autoriteiten. Vervolgens worden deze vluchtelingen verdeeld tussen Turkije en Europese landen. Deze zogenoemde Turkije-deal zorgde ervoor dat er minder migranten naar Nederland kwamen. 

Maar diezelfde deal heeft tot gevolg dat duizenden vluchtelingen al maanden in asielprocedures zitten zonder zicht op een beslissing of ze Europa binnen mogen of niet. Deze vluchtelingen gaan nu gebukt onder het extreme weer. Minister Ploumen liet vanmiddag weten dat Nederland hulpmiddelen gaat sturen naar het Griekse eiland.

In EenVandaag een gesprek met hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen over de structurele problemen rondom de Turkije-deal. Volgens hem is de deal niet geslaagd omdat we Griekenland opschepen met de problemen, het armste land van de EU.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.