Paleis Het Loo toont het ware levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Veel mensen denken meteen aan de romantische films met Romy Schneider als de beeldschone, spontane Sisi. 

De expositie toont behalve dit sprookjesachtige beeld ook de realiteit. Sisi was niet alleen maar mooi en lieftallig. Ze was ontwikkeld, liberaal, sportief en geëmancipeerd. Ze verzette zich tegen de strenge etiquette van het Weense hof en was niet gelukkig.

Tragiek, depressies, intriges, obsessies voor haar uiterlijk en gezondheid kenmerkten haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe rondom keizerin Elisabeth versterkt.

De confrontatie tussen het sprookje en de werkelijkheid worden in de tentoonstelling geïllustreerd aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen.

EenVandaag bezoekt met conservator Marieke Spliethoff de expositie, en met verzamelaar Jan Wilschut spreken we over zijn fascinatie voor de Habsburgse monarchie. Ook hebben we een interview met de achterkleinzoon van Sisi, aartshertog Michael von Habsburg.

In Radio EenVandaag gaat verslaggever Roos Oosterbaan met Marieke Spliethoff alvast de tentoonstelling langs.