Jaitsen Singh, een Nederlander van Surinaamse afkomst, zou al 31 jaar onterecht vastzitten in de beruchte San Quentin-gevangenis in San Francisco. In 1986 is de 71-jarige man veroordeeld tot 56 jaar gevangenisstraf omdat hij zijn vrouw Grace en zijn dochter Daphne heeft laten vermoorden. De veroordeling wordt nu in twijfel getrokken. 

Singh is voornamelijk veroordeeld vanwege een verklaring van een kroongetuige. Het betrof een gevangene die in ruil voor strafvermindering en geld is gaan verklaren. De kroongetuige vertelde de aanklager dat Singh zijn vrouw en dochter had laten vermoorden door een huurmoordenaar. 

Singh wil naar Nederland overgebracht worden om de rest van zijn straf uit te zitten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid weigert dat. De man woonde namelijk al een tijd in Amerika en zou daarom geen binding meer hebben met Nederland. Singh stuurde een brief naar minister Ard van der Steur om zijn verhaal te doen. Die brief kunt u hiernaast lezen.  

Stichting PrisonLAW is overtuigd van het onschuld van Singh. Om dit onschuld te bewijzen heeft de stichting een privédetective in de Verenigde Staten ingeschakeld. Mede namens Singh vraagt Stichting PrisonLAW om hulp. Ze hebben 20.000 euro nodig om de procedure te bekostigen en zijn daarom een crowdfunding begonnen. 

EenVandaag spreekt met advocaat Rachel Imamkhan. Ook spreken we de zus van Jaitsen: Sieta. En we spreken met Tweede Kamerlid van D66 Sjoerd Sjoerdsma en Tweede Kamerlid Michiel van Nispen(SP) over de situatie.

Download