Sharon Dijksma vertrekt als PvdA-kamerlid in Den Haag. Ze wordt wethouder van de PvdA in Amsterdam, en gaat daar de portefeuille Verkeer en Vervoer beheren. "Ik loop op de kop af 24 jaar rond op het Binnenhof. Ik hoop dat mensen het mij daarom wel kunnen vergeven."

De benoeming van Dijksma is nog onder voorbehoud. De coalitie-onderhandelingen in Amsterdam, tussen de PvdA, GroenLinks, D66 en de SP, zijn nog niet afgerond. Dijksma begint zodra het nieuwe college in Amsterdam gevormd is. "Het akkoord moet er nog komen en de raad moet de benoeming nog goedkeuren," geeft Dijksma toe, "maar ik ben ontzettend blij met de voordracht." De beoogd wethouder denkt dat het met de onderhandelingen wel goed komt. "Er ligt echt vertrouwen dat er een goed en solide akkkoord aanstaande is."

'Prachtig voor iedere bestuurder'

Dijksma kwam in 1994 de Tweede Kamer binnen als toen jongste Kamerlid ooit. Nu, dus 24 jaar later, is het tijd voor iets anders. De portefeuille Verkeer en Vervoer "liet haar hart sneller kloppen", geeft Dijksma direct toe. "De uitdagingen waar Amsterdam voor staat zijn groot: denk aan de luchtkwaliteit of het bereikbaar houden van de stad. Dat is voor iedere bestuurder iets prachtigs."

Politiek commentator Joost Vullings noemt de overstap verrassend. "Aan de ene kant is mevrouw Dijksma echt wel een bestuurder. Maar dat een geboren Groningse, woonachtig in Enschede, naar de grote hoofdstad gaat: dat had ik niet verwacht." In haar tijd in Den Haag vertrok Dijksma nooit uit Enschede. Dat had alles met de mening van haar gezin te maken, vertelt ze. Bij de overstap naar Amsterdam ligt dat anders: de familie Dijksma gaat verhuizen. "Mijn zoon is 14 en hij zei: mam, Amsterdam is gewoon een hele coole stad."

Aderlating voor de PvdA-fractie

Volgens Joost Vullings leidt het vertrek van Dijksma uit Den Haag tot een groot gemis voor de partij. "Ze is heel belangrijk in de fracties geweest, onder Bos en nu onder Asscher. Ze is iemand die op de achtergrond veel werk opknapt en zorgt dat de fractie loopt. Voor de Pvda-fractie hier is het wel een aderlating."

Ook voor Dijksma zelf wordt de overstap niet gemakkelijk. "Ik zal mijn fractie ongelooflijk gaan missen. Ik ben met hart en ziel aan hen verbonden." Dat geldt ook voor partijleider Asscher. Dijksma: "Ik ga Lodewijk Asscher persoonlijk ook missen. We zijn echt maatjes. Maar het goede nieuws is: ik kom in elk geval in zijn stad, dus we gaan elkaar veel zien."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.