Autobezitters in Amsterdam krijgen het lastig de komende jaren. Tenminste, als het aan wethouder Sharon Dijksma ligt. Ze presenteerde maatregelen om autorijden onaantrekkelijker te maken. Om dat kracht bij te zetten, deed ze een opvallende uitspraak.

In haar lijst met maatregelen beweerde de wethouder van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit dat een rijdende auto 80 vierkante meter ruimte gebruikt. Maar waar is dat getal op gebaseerd?

De bewegende ruimte per inzittende

Een auto neemt niet alleen ruimte is als ie ergens geparkeerd staat, maar ook als de auto rijdt. Christiaan Kwantes, consultant Mobiliteit en Ruimte, houdt zich bezig met het indelen van ruimte. Hij durft de berekening voor rijdende auto's van Sharon Dijksma toe te lichten. "De berekening wordt gemaakt, door twee seconden tijd om de auto heen wordt gehanteerd, zodat er genoeg ruimte is voor andere auto's."

"In die twee seconden tijd leg je gemiddeld 28 meter lengte af als je ongeveer 50 kilometer per uur rijdt. In de breedte neemt de auto een rijbaan in van ongeveer 3,25 meter. Als je dit vermenigvuldigt met elkaar, rekenen we ongeveer 107 vierkante meter ruimtebeslag. Als je zegt dat er 1,4 mensen in een auto zitten, kan je het ook uitdrukken als 76 vierkante meter per inzittende." Dat komt dus aardig in de buurt van de 80 vierkante meter van Dijksma. De gemeente Amsterdam heeft inmiddels ook laten weten dat zij dezelfde berekening hebben aangehouden als Kwantes.

Parkeren

Dijksma heeft het in haar 80 vierkante meter-uitspraak over rijdende auto's. Maar auto's nemen natuurlijk ook ruimte in als ze geparkeerd staan.

Landschapsarchitect Tesse Bijlsma: "Een auto heeft een herkomst en een bestemming, bijvoorbeeld thuis en werk. Daar ben je dus twee parkeerplaatsen aan kwijt. Voor een parkeerplaats wordt een oppervlakte van 5 bij 2,5 meter gerekend, dus dat is twee keer 12,5 vierkante meter aan parkeerruimte voor een auto."

Precisie is te moeilijk

Ondanks dat Bijlsma en Kwantes zich aan een berekening wagen, is het volgens transportprofessor Bert van Wee niet haalbaar om te bereken hoeveel ruimte een auto helemaal precies in beslag neemt. Het is volgens hem te moeilijk.

"Je kunt niet simpelweg alle oppervlakten van wegen delen door het aantal auto's. Want die wegen worden ook gebruikt door bussen, fietsen en scooters. Welke ruimte je koppelt aan auto's en welke aan andere weggebruikers, weet de transportwetenschap niet zo goed."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.