Een second opinion loont, concludeert Patiëntenfederatie Nederland uit onderzoek onder haar leden. Van de patiënten die bij een andere arts een second opinion vraagt, krijgt de helft een ander behandeladvies.

Maar nog lang niet iedereen vraagt naar die tweede mening van een andere arts. Eén op de vijf mensen die een second opinion wil durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen.

Dat een mening van een andere arts lonend kan zijn, blijkt wel uit het verhaal van Ben Kaan. Toen in 2013 bleek dat hij prostaatkanker had, werd hem aanvankelijk verteld dat er niets meer aan te doen was. 

Kaan vroeg een second opinion aan bij het Erasmus MC in Rotterdam. De artsen daar gaf hem een strohalm en ging verder kijken. En niet veel later: ‘Ik geef je een iets dikkere strohalm. We gaan opereren!’

Ben Kaan is zijn artsen in het Erasmus eeuwig dankbaar. ‘Door hen ben ik hier nog’, schrijft hij in het Facebookbericht waarin hij zijn verhaal vertelt.

EenVandaag zoekt hem op voor zijn verhaal.

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat het onderzoek aantoont dat patiënten die twijfelen aan de dokter of aan de behandeling altijd moeten vragen een tweede dokter te laten meekijken. ‘Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven.'

In de radiostudio is ook Ronald de Wit, hoogleraar medische oncologie aan het Erasmus MC kanker instituut, vanwege zijn medische specialisatie wordt hij regelmatig gevraagd voor een second opinion. Hij begrijpt de voordelen van een second opinion maar waarschuwt ook dat het niet zaligmakend is. 

In de tv-studio van EenVandaag een reactie van Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland. Ook spreken we met Marij Hillen van het AMC, zij doet al jarenlang onderzoek naar second opinions en hoe dit effect heeft op de relatie tussen patient en arts.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.