De aanslag in Nice, waarbij dader Mohamed Boulhel met een vrachtwagen over de boulevard reed en veel doden en gewonden veroorzaakte, is dit weekend een maand geleden. Eén van de eerste beelden van de aanslag die naar buiten kwamen zijn van een scooter die naast de vrachtwagen rijdt.

Op die scooter zat Franck Saga uit Nice, die aankwam op het moment dat de aanslag begon. "Mijn vrouw zei tegen me: 'Stop, er klopt iets niet'. Toen we terug wilden rijden, zagen we de menigte alle kanten op rennen, alsof die ergens voor vluchtte. Toen zagen we de vrachtwagen."

Saga bedacht zich niet, en besloot achter de vrachtwagenchauffeur aan te gaan om te proberen hem te stoppen. "Ik moest 60 kilometer per uur rijden. Ik had niet eens de tijd om in mijn achteruitkijkspiegel te kijken. Toen haalde hij me in. Hij reed over de stoep. In mijn hoofd zie ik nog steeds de beelden van lichamen die alle kanten op vlogen. Ik begreep onmiddellijk wat er gebeurde en besloot om gas te geven", vertelt Franck. "Mijn vrouw, die achterop zat, trok aan mijn arm en vroeg me waar ik heen ging. Ik ben toen gestopt en zei tegen haar: 'Ga weg!' Toen heb ik plankgas gegeven."

In EenVandaag een reconstructie van de achtervolging in Nice, met 'scooterman' Franck Saga.

update
clock 23-08-2016 12:03

Onderscheiding voor heldendaad Nice

De 48-jarige Franck Saga is door de gemeente Nice onderscheiden voor zijn poging om de bestuurder van de truck te stoppen. Dat schrijft de New York Times. Naast hem kregen nog twee mensen een medaille voor soortgelijke daden. Een van hen achtervolgde de truck op zijn fiets, een ander probeerde, gewapend met alleen een zakmes, op de vrachtwagen te springen.