Na het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen eind vorig jaar kwam voetbalbond KNVB met uitgebreide maatregelen om het geweld op de amateurvelden tegen te gaan. Dit gebeurde mede naar aanleiding van een groot onderzoek van EenVandaag.

Zo werd in plaats van de gele kaart de tijdstraf ingevoerd. Ook worden de spelerskaarten sindsdien beter gecontroleerd zodat bekend is wie exact aan een wedstrijd deelneemt en wie niet. Hoe gaat het met de invoering en wat vinden de scheidsrechters er zelf van? EenVandaag deed samen met scheidsrechtersvereniging COVS een nieuw onderzoek en vroeg 200 club scheidsrechters naar hun ervaringen met de tijdstraf in de praktijk.

Publicist Maarten Bax gebruikte de gegevens in het boekje 'Wat een kutvoetbal he?' dat vandaag verschijnt. De voorzichtige conclusie: een meerderheid (70 procent) van de ondervraagde arbiters is blij met de tijdstraffen maar ze vinden het jammer dat deze niet meer doorgegeven worden aan de KNVB. Zo blijven spelers die zich stelselmatig misdragen onbekend bij de bond en volgen er geen extra sancties.

De uitgebreide onderzoeksresultaten met reacties van de scheidsrechters kunt u hier lezen.

Lees hier rechtsboven het eerste hoofdstuk uit 'Wat een kutvoetbal he?', van Maarten Bax 

Download