Voormalig VVD-politicus Fred Teeven heeft een filmrol te pakken. Hij speelt buschauffeur in de YouTube-film House Of No Limits. Teeven is zeker niet de eerste en vast ook niet de laatste (oud-)politicus die zich van een compleet andere kant laat horen.

'Ik zeg je eerlijk, deze film gaat viraal. Scheer je poeni vast kaal', klinkt de rappende Teeven in de promovideo op de website van De Telegraaf. Een behoorlijke tijd geleden, in 2006, ging Gerd Leers de oud-staatsecretaris van Justitie voor in een rapnummer met de Heideroosjes. In het nummer 'Da's toch dope man!', ging de toenmalige burgemeester van Maastricht los. En daar reageerde CDA-collega Piet Hein Donner dan weer op met zijn eigen rap.

Gerd Leers in de clip met de Heideroosjes (vanaf 1'50 Gerd Leers)

De boodschap in een nieuw jasje

"Minder kiddo's (kinderen red.) aan de hasj, voel ik als mijn dure plicht", is de boodschap van Gerd Leers in het lied. Daarmee is de rap van Teeven wel degelijk anders dan zijn rap, vindt Leers nu. Hij is inmiddels burgemeester van de Limburgse plaats Brunssum. "Voor mij was het puur het zoeken naar een andere vorm om een boodschap over te brengen."

"Maastricht is een grensstad. Een stad op verschillende landgrenzen, met allemaal hun eigen gebruiken en regimes. Daar heeft en had Maastricht ontzettend veel last van", reageert Leers over waarom hij deze boodschap over softdrugs wilde brengen. "Ik was niet meteen positief, maar zag wel welke doelgroep je hiermee kon bereiken. Een boodschap in een nieuw jasje.

Lees ook

De Don als tegengeluid

Niet veel later reageerde de minister van Justitie, Piet Hein Donner, met zijn rap De Don. Hij gaf een tegengeluid op het legaliseren van softdrugs. "Dat vond ik echt geweldig. Dat meen ik serieus. Een staatsman, die dan toch op deze manier en ludiek een antwoord gaf. Op een voortreffelijke manier gaf hij zo een tegengeluid", vertelt Leers.

Het drugsgebruik in Limburg gaat burgemeester Leers nog steeds aan het hart. "Het is echt een ongelooflijk negatieve factor. Zowel op gebied van criminaliteit, mensen die ermee geconfronteerd worden qua gezondheid en jongeren aan de kant. Daar moeten we echt een keer proberen doortastend in te worden", vindt Leers.

De rap van Piet Hein Donner

Goed gevoel

Maar de microfoon in een muziekstudio raakt Leers daarvoor niet meer aan, ondanks dat hij er met een goed gevoel op terugkijkt. "Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden, hoe de Heideroosjes deze vorm bedachten om een onderwerp onder de aandacht te brengen. Fantastisch."

"Het ging mij er niet om om mee te doen in een film of in een liedje, maar het was wel leuk", sluit Leers af.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.