Op 65 kilometer uit de kust van Zeeland kwamen gisteravond een vrachtschip dat auto's vervoerde en een containerschip met elkaar in aanvaring. Het vrachtschip, de Baltic Ace dat voer onder de vlag van de Bahama's, zonk vrijwel meteen. Vijf lichamen zijn inmiddels geborgen, dertien mensen zijn gered en nog zes bemanningsleden worden vermist.

Het containerschip, de Corvus J, liep nauwelijks schade op. Op de plek van het ongeluk kwamen de golven tot een hoogte van 3,5 meter. In combinatie met de harde wind werd vannacht rond 3.00 de zoektocht naar opvarenden gestaakt. Vanmorgen hervatte de Nederlandse Kustwacht de reddingsactie.

Het Nederlandse deel van de Noordzee waar het ongeluk plaats vond is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Het containerschip ligt nog op de bodem. Het scheepsverkeer wordt omgeleid.

Het containerschip ligt inmiddels voor de haven van Vlissingen waar het geïnspecteerd wordt door de KLPD. EenVandaag is aanwezig bij deze inspectie. Daarnaast geven Hans Hopman, hoogleraar Scheepsontwerpen aan de TU Delft, en Gerbrandt van Santen, een gepensioneerd kapitein die jarenlang deze route gevaren heeft, een reactie op de scheepsramp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.