Het einde van het tijdperk-Samsom als PvdA-roerganger lijkt aanstaande. Vandaag haalt Felix Rottenberg -de voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen voor die partij samenstelt- hard uit in een interview met Vrij Nederland naar de fractievoorzitter.

Diederik Samsom zou volgens Rottenberg overhaaste en ondoordachte handelingen hebben verricht tijdens het vormen van het kabinet, die strategisch onhandig waren voor de PvdA.

Samsom heeft inmiddels gereageerd:

Samsom probeert de coalitie in stand te houden, meent Rottenberg, en daarmee kiest hij ervoor om niet mee te gaan in de PvdA-gedachtegang. ‘Dan word je de bedrijfsleider van het kabinet’, laat Rottenberg weten.

 

Voor de verkiezingen in maart 2017 is Felix Rottenberg op zoek naar een nieuwe koers. Als het aan hem ligt, zal de fractie van de PvdA flink uitdunnen.

Tijdperk Samsom

In de verkiezingen van 2012 won de PvdA, met een frisse Samsom als lijsttrekker, maar liefst acht zetels en kwam daarmee uit op 38 zetels. ‘Nederland sterker en socialer’ was het verkiezingsprogramma van de partij. Punten zoals een uitweg uit de crisis creëren door groei en nieuwe investeringen, meer banen creëren en een verstandig en eerlijk sociaal economisch beleid stonden voorop.

Zelfs bij de SP-achterban was Diederik Samsom erg geliefd. Door veel mogelijke SP-stemmers werd de PvdA-leider zelfs geschikter bevonden als premier dan de SP’er Emile Roemer.

Met de memorabele woorden: ‘Rutte, nu doet u het weer’ tijdens het politieke tv-debat, leek Samsom’s overwinning in zicht. Toch verloor de PvdA de nek-aan-nekrace van de VVD.

Er werd een coalitie gevormd van de VVD en de PvdA waar veel spanningen uit voortvloeiden. Zoals begin april dit jaar, tijdens de coalitieoverleggen met betrekking tot de bed-bad-broodregeling. Dagenlang wachtte Nederland in spanning op de uitkomst van dit overleg. De vraag was of de crisis groot genoeg was voor het vallen van het kabinet. Dat was niet het geval.

Eind 2014 werd Diederik Samsom steeds vaker als heethoofd bestempeld. Regelmatig viel hij uit tegen journalisten en zijn collega’s van de Tweede Kamer. De Nederlandse kranten komen met koppen zoals: ‘Samsom lijkt onder druk te bezwijken’ en ‘PvdA-leider lijkt grip te verliezen’. 

Kortom, Samsom ligt onder vuur en vandaag laat Felix Rottenberg zich kritisch uit.

De PvdA-fractievoorzitter zei daar zelf over: ‘Het klopt dat ik me soms dood erger aan het feit dat het in Den Haag zo veel over vorm, peilingen en spel gaat, en zo weinig over inhoud. En dat ik die boosheid ook wel eens laat merken.’

Het politieke jaar is net begonnen en met twaalf zetels in de peilingen -26 minder dan nu in de Tweede Kamer- heeft de PvdA niet veel te verliezen. De partij heeft nog anderhalf jaar om die verloren stemmen terug te halen.

Radio EenVandaag

Ook Kees Boonman gaat vanuit de studio in Den Haag in op de onrust in de PvdA; er wordt aan de stoelpoten van partijleider Diederik Samsom gezaagd. Verder aandacht voor de coalitie van VVD en PvdA die het eens is geworden over de vluchtelingenproblematiek.