De kabinetsformatie zit op een dood punt. Het enige meerderheidskabinet dat volgens informateur Schippers nog gevormd kon worden, is gisteravond geblokkeerd. Volgens Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt dat voornamelijk door een gebrek aan regie. "Maar nu heeft Rutte toch de leiding genomen," zegt zij naar aanleiding van het strandgesprek dat Rutte vanmiddag met Pechtold had.

In een poging de onderhandelingen op gang te houden stuurde Rutte gisteravond nog aan op een gesprek tussen VVD, CDA, Christenunie en D66. Hij lijkt de regie zo wel te willen nemen. D66-leider Pechtold gaf meteen aan niet op die uitnodiging in te gaan: “niet zinvol,” zegt hij. “Misschien overspeelt Pechtold zijn hand. Maar Rutte heeft hem voor het blok gezet, en Pechtold laat zien dat hij niet met zich laat sollen.”

Koorddansen

Toch is het de vraag wie de regie nu werkelijk heeft. “Rutte's positie is lastig. Het is koorddansen, want hij is niet de baas in de formatie. Pechtold laat zich dan ook niet voor het blok zetten, en dat snap je wel.” Volgens Stoker weet Pechtold namelijk goed dat hij nodig is voor de kabinet

Minderheidskabinet

Hoe nu verder, blijft de grote vraag. Het CDA wil niet verder zonder VVD, de SP wil niet met de VVD, de PvdA ziet het niet zitten na haar verkiezingsnederlaag. En niet één partij wil met de PVV. PVV-leider Wilders is overigens woest over het gesprek tussen Pechtold en Rutte vanmiddag: "Rutte zit liever in een strandtent dan dat hij aan tafel gaat met de tweede partij van Nederland."

Volgens Stoker is een minderheidskabinet wel mogelijk, “inhoudelijk moet dat lukken.” Maar Stoker benadrukt dat er dan wel wat aan de onderlinge verhoudingen gedaan moet worden. “De relaties hebben flink wat deuken opgelopen.” 

In EenVandaag een gesprek met hoogleraar Leiderschap Janka Stoker van de RuG. Gijs Rademaker van het EenVandaag-opiniepanel presenteert de resultaten van een flitspeiling over de formatie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.