Na 225 dagen formeren staat de nieuwe kabinetsploeg vandaag dan eindelijk op het bordes. Zestien ministers en acht staatssecretarissen van de vier coalitie-partijen worden vandaag door Koning Willem-Alexander beëdigd op paleis Noordeinde. 

Een nieuwe ploeg en veel nieuwe namen. Veel nieuwe bewindslieden komen uit de regionale politiek. Qua samenstelling van het kabinet valt wel op dat het vooral witte mannen zijn. De nieuwe ploeg telt tien vrouwen, vooral afkomstig van CDA, D66 en ChristenUnie. Van de zes VVD-ministers is er maar 1 vrouw. De kabinetspresentatie is een traditioneel ceremonieel gebeuren. Om 11 uur vanmorgen worden de nieuwe bewindslieden beedigd door koning Willem Alexander. Het is de eerste keer dat de Koning een kabinet beëdigt. 

Na de beëdiging volgt de traditionele bordesscène van het kabinet. Dit keer op Paleis Noordeinde. Normaal gesproken is de bordesscène op Huis ten Bosch, maar dat Paleis wordt op dit moment gerenoveerd. Daarna gaan de nieuwe ministers naar hun eigen departement waar ze van hun voorganger het departement krijgen overgedragen. Op sommige ministeries is dit heel sober met slechts een paar handtekeningen, maar op het ministerie van Defensie is het een groot ceremonieel gebeuren. De militaire kapel ontvangt de nieuwe minister muzikaal op het Plein zin Den Haag. Op het ministerie worden de nieuwbakken bewindslieden bijgepraat door hun topambtenaren. 

Rond 17 uur keren alle ministers terug naar het ministerie van Algemene Zaken voor hun eerste ministerraad in de Treveszaal. Daarna volgt de ontmoeting met de pers. EenVandaag heeft een uitgebreid interview met minister-president Mark Rutte. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.