In Den Haag vond vandaag vandaag het debat in de Tweede Kamer plaats over de formatie en het regeerakkoord. Het knetterde aan alle kanten. Mark Rutte en Geert Wilders botsten over regeringsverantwoordelijkheid en Thierry Baudet viel Alexander Pechtold aan over het schrappen van het raadgevend referendum in het regeerakkoord. Ondertussen ging het er ook inhoudelijk stevig aan toe.

Zo was de voltallige oppositie niet te spreken over de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent. Daar kwam zelfs een motie over, maar die werd verworpen met 76 stemmen tegen. Niet geheel toevallig waren dat de 76 zetels van de vier toekomstige regeringspartijen.Toch laten de partijen het er vermoedelijk niet bij zitten. Jesse Klaver kondigde al aan dat na 26 oktober als het kabinet er daadwerkelijk zit, het er graag weer over wil hebben met de verantwoordelijk minister. Ook loopt er inmiddels een actie van verschillende politiek partijen en maatschappelijke organisaties die zich uitspreken tegen de BTW-verhoging.

Daarnaast werd Mark Rutte officieel benoemd tot formateur, om in die rol in de laatste fase van de formatie het kabinet samen te stellen. Over alle laatste ontwikkelingen horen we GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en politiek commentator Kees Boonman in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.