Meer dan de helft van de jongeren die party's en festivals bezoeken gebruikte daarbij het afgelopen jaar XTC. Ruim een op de zes van deze jongeren slikt 2,5 pil per avond of meer. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Trimbos Instituut.

Het gaat om jongeren in de leeftijd tussen 20 en 24 jaar. Van deze groep geeft bijna de helft aan dit jaar ook een black-out te hebben gehad.

EenVandaag spreekt met Ferry Goossens van het Trimbos Instituut over dit Groot Uitgaansonderzoek:

'We hebben het idee dat het gebruik van XTC meer gemeengoed is geworden. Vroeger waren het bepaalde 'scenes' die gebruikten, nu lijkt het gebruiksvriendelijker te zijn en meer mainstream. Dat is iets waar we aandacht voor moeten hebben.'

Een verklaring voor het hoge XTC-gebruik is volgens Goossens de enorme opkomst van festivals in Nederland in de afgelopen 10 jaar. Hij is vooral bezorgd over de gevolgen van dit XTC-gebruik: met drugs op achter het stuur en gezondheidsproblemen. Hij pleit voor betere voorlichting, meer EHBO-voorzieningen en beter openbaar vervoer.

Ondanks het risico op blackouts en paniekaanvallen gaat de 20-jarige Karin niet uit zonder pil : 'Waarom zou ik mij druk maken als ouderen het al jaren doen.' Ook bij de 23-jarige Vivian was XTC lange tijd niet weg te denken in haar stapavonden.

Maar na een slechte ervaring met XTC waarbij ze angstaanvallen kreeg, durft ze niet meer te gebruiken. Ze vindt XTC gevaarlijk, eng en onderschat, maar vindt de stapavonden zonder drugs minder leuk en ze vindt het moeilijk om hetzelfde level te bereiken als haar vrienden. 'Als je geen pillen gebruikt, ben je in de minderheid,' zegt Vivian. 'Het is moeilijk om zonder drugs te zien wat de anderen zien en wat ze zo geweldig vinden. Dus eigenlijk wordt van je verwacht toch mee te doen. Zoals wij biertjes drinken, gaan anderen uit en gebruiken een pil, terwijl het best wel iets heftig is.' 

In september maakte EenVandaag een reportage na de vijfde partydrugsdode in vijf maanden:

Wat is XTC precies? Hier vindt u vijf vragen en antwoorden.