Jack Poels (61), zanger van de Limburgse band Rowwen Hèze, herinnert zich het eerste Pinkpop-optreden nog als de dag van gisteren. Het werd de doorbraak van de band, die op de vijftigste verjaardag van Pinkpop voor de vijfde keer op het festival staat.

"Je moet de lat hoog blijven leggen. Je moet er toe doen. Anders vragen ze je gewoon niet meer", vertelt de frontman van de Limburgse band.

'Het Heilige der Heiligen'

Rowwen Hèze heeft een bijzondere band met Pinkpop. In 1992 stonden zij voor het eerst op het festival, nadat fans flink hadden gelobbyd om hen juist daar te kunnen zien optreden. Er waren zakken vol brieven binnengekomen op het hoofdkantoor van het festival.

Jack Poels en zijn band waren uitzinnig toen hun manager het goede nieuws kwam brengen: "Het is het 'Heilige der Heiligen.' Een plek waar iedere band wilde spelen. Als je op Pinkpop gestaan had, telde je mee."

'Spelen voor wat je waard bent'

"Dat is zo indrukwekkend. Die sfeer. Tienduizenden mensen voor je neus. Op dat moment is het alleen maar blijven staan, overleven en zorgen dat je het zo goed mogelijk doet. Spelen voor wat je waard bent."

Na afloop zag Poels meteen de beelden van het optreden terug. "Toen kwam het besef: hier is wat gebeurd vandaag." Waren ze tot dan vooral bekend in Limburg, vanaf dat moment stonden ze op de grote podia in binnen- en buitenland. De band viert volgend jaar haar 35ste verjaardag en heeft een vaste plek verworven in het Nederlands muzieklandschap. Met veel dank aan Pinkpop.

Rowwen Hèze is helemaal klaar voor Pinkpop.

Langstlopende jaarlijkse popmuziekfestival in de wereld

Veel andere bands hebben ook hun bekendheid te danken aan Pinkpop, het driedaagse popfestival in het Zuid-Limburgse Landgraaf. Het is het oudste jaarlijkse popmuziekfestival ter wereld. Dagelijks komen er zo'n 68.000 bezoekers op af. En dit jaar dus voor de 50ste keer.

The Rolling Stones, Paul McCartney, Bruce Springsteen, The Police en U2, Rage Against the Machine, Pearl Jam, The Prodigy, Iggy Pop en PJ Harvey: allemaal stonden ze er. "Het is een festival met een fantastische reputatie", zegt popjournalist en radio- en tv-maker Leo Blokhuis. "Als je er speelt, kun je mooi op je cv zetten dat je op een festival stond met The Cure en Lenny Kravitz."

Het geheim van Pinkpop

"Het festival houdt het zo lang vol omdat het breed programmeert", zegt Blokhuis. Het publiek wordt opgezweept door harde rock of meegesleurd in Limburgse gezelligheid. "Soms denk je: dit kan echt niet werken. Toen de Stones in 2014 op Pinkpop stonden dacht iedereen dat ze te oud waren. Maar jongeren vonden het juist te gek. Die kwamen voor andere bands en Mick Jagger pakten ze mooi even mee."

Ook het optreden van Kyteman in 2012 vindt Blokhuis een voorbeeld van de unieke programmering die Pinkpop elk jaar weer tot een succes maakt. "Hij kreeg met zijn experimentele klassieke muziek toen het hoofdpodium. Bezoekers waren gefascineerd. Dat is voor mij het mooiste bewijs dat Pinkpop overal mee wegkomt. Als het maar kwaliteit heeft." En zo kijkt het publiek naar Martin Garrix, danst het bij Bruce Springsteen, staat het te headbangen bij Pearl Jam en host het op Rowwen Hèze. "Dat is Pinkpop ten voeten uit."

Bekijk hier de tv-reportage over 50 jaar Pinkpop.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.