‘De trein van toen’ rijdt vandaag op het traject dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de Duitse bezetter voor de deportaties van Joden, Sinti en Roma. 

Onderweg stopt de trein bij een aantal stations op dit treintraject tussen kamp Westerbork en Leer om de daar geplaatste markeringen te onthullen.

Op het spoortracé kamp Westerbork-Leer, de ‘route van de vervolging’ in de periode 1942-1944, zijn markeringen geplaatst op de stations; Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Winschoten, Bad Nieu-weschans, Bunde, Weener en Leer. 

Op deze manier wordt de geschiedenis van dit traject zichtbaar voor de reizigers die nu op diezelfde stations dagelijks in de trein stappen. 

Elke markering laat portretfoto’s zien van de slachtoffers van de vervolging. Het betreft vooral mensen die in plaatsen langs het tracé zijn geboren of van hieruit werden gedeporteerd. De markeringen herinneren ook aan de briefkaarten die door gedeporteerden uit de trein zijn geworpen, in de hoop dat omstanders deze laatste levenstekens op de post zouden doen.

Vandaag worden de markeringen in Nederland; achtereenvolgens Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Winschoten, en Bad Nieuweschans onthuld. Ooggetuigen die opgroeiden nabij het spoor waarover de gedeporteerden werden vervoerd, vertellen over hun ervaringen. De theaterklas van het Ubbo Emmius Winschoten voert delen op van Oud Spoor.

Verslaggever Laura Kors is mee en doet verslag.