Italië en fietsen: dan denken we vooral aan wielrennen, zoals de wielerkoers Giro, die dit jaar in Nederland is gestart.

Maar in het land zelf is het levensgevaarlijk om, in de verkeerschaos met de toeterende Fiatjes en scheurende Ferrari’s, met een fiets de openbare weg op te gaan. Iedere dag komt er in Italië ergens een fietser om het leven. In Rome zijn er zo’n 250 fietsongelukken per jaar. Met dit jaar al zes doden.

Het wegdek is verschrikkelijk, fietspaden beginnen plotseling en stoppen even plotseling. Romeinen gaan, bij gebrek aan daadkracht van de overheid, zelfs zelf de straat op om fietspaden te schilderen. 

In EenVandaag de Nederlandse diplomate Gerda Verburg (oud-Tweede Kamerlid namens het CDA) . Zij woont in Rome en stapt iedere dag op de fiets. EenVandaag volgt haar om te kijken hoe zij zich door het Romeinse verkeer manoeuvreert.

Daarnaast een gesprek met de Italiaanse hobbywielrenner Marco Paolini. Hij vertelt over de ongelukken die hij en zijn kameraden meemaken, zelfs met dodelijke afloop..

Ten slotte Paolo Bellino van fietsvereniging Salva I Ciclisti. Fietsers in Rome en de rest van Italië moeten volgens hem veel beter beschermd worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.