Vele tienduizenden betogers verzamelden zich de afgelopen week avond aan avond op het centrale plein in Boekarest om te protesteren tegen een wet die corruptie min of meer legaliseerde. 

Een massale demonstratie van woedende Roemenen tegen de regering, dat hebben we eerder gehoord. En wel toen de communistische dictator Nicolae Ceausescu vlak voor kerst in 1989 halsoverkop moest vluchten.

Een door hem georkestreerde arbeidersbetoging die hem voor het oog van de nationale televisie steviger in zijn wankelende zadel moest helpen sloeg om in een massale roep om zijn aftreden. De ontluisterende beelden van de onthutste dictator die de menigte met wanhopige handgebaren tot stilte maant staan velen in het geheugen gegrift. Zo ook de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Roemenië, Coen Stork.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.