Volgens D66-leider Rob Jetten loopt Nederland, in Europa, groot gevaar als het gaat om klimaatverandering. "Wij voelen die klimaatverandering als een van de eersten", zo zei hij in een interview op NPO Radio 1. Heeft hij gelijk?

Wilco Hazeleger houdt zich als directeur van het Netherlands eScience Center druk met het klimaat bezig. Volgens hem heeft Jetten ongelijk, als je naar weer en klimaat kijkt. Volgens hem heeft dit te maken met de variatie van het klimaat. "Als je de menselijke impact van het klimaat wil meten of voelen moet je boven de grilligheid uitkomen. Die grilligheid is heel sterk bij ons en een heel stuk minder in het zuiden. Ook de uitdroging is heel groot in het zuiden, en dat merk je het sterkst in Zuid-Europa."

Lees ook

Ook Lars Hein denkt juist dat de gevolgen van de klimaatverandering in heel Europa gevoeld gaat worden. Hein is hoogleraar Milieusysteemanalyse. Hij is het met Hazeleger eens en zegt dat als het om droogte gaat, de impact van klimaatverandering het grootst zal zijn in Zuid-Europa.

Kwetsbaar

"Aan de andere kant krijgen we in Nederland natuurlijk ook te maken met een verhoging van de zeespiegel," zegt Hein. "Die zeespiegelstijging komt nog bovenop problemen als droogte en extreem natte periodes. In zekere zin is Nederland relatief kwetsbaar voor klimaatverandering." Hazeleger is het daarmee eens. "Het feit dat klimaatverandering als eerste voelbaar is in het Zuiden, betekent niet dat Nederland niet kwetsbaar is. Het is juist heel erg kwetsbaar en dan vooral door de zeespiegelstijging. Dat komt door de ligging die wij hebben."

De stelling van Jetten is dus niet juist. We zijn niet de eerste die de gevolgen van de klimaatverandering gaan merken in Europa. Wat we wel gaan merken is dat Nederland kwetsbaar is door de stijging van de zeespiegel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.