Een belangrijke dag morgen voor oud-VVD’er Jos van Rey. Na een periode van bijna vijf jaar doet de rechter uitspraak of de politicus zich heeft laten omkopen door een bevriende projectontwikkelaar. Een belangrijke uitspraak in een rechtszaak die niet op zichzelf staat. 

De ‘onderkoning van Roermond' hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey ervan dat hij zich heeft laten omkopen door zijn vriend op een van de vele snoepreisjes die de heren samen hebben gemaakt.

Van Rey zou informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond hebben gelekt. Ook hiervoor wordt hij vervolgd. Tegen Van Rey’s vriend, projectontwikkelaar Piet van Pol, eist het OM twee jaar cel. Daarnaast zou Van Rey drie jaar lang geen publiek ambt meer mogen vervullen. 

Rijksrecherche: burger, meld niet integere politicus

Tot de Rijksrecherche binnenvalt bij Van Rey thuis en in het Roermondse stadhuis, is de politicus invloedrijk en populair. Hij is geliefd in zijn stad en lapt het centrum op. 

Het onderzoek zorgt ervoor dat hij stopt als VVD-senator en wethouder. Hij wordt vanwege de beschuldigingen door het VVD-partijbestuur geroyeerd. Van Rey houdt vol onschuldig te zijn en zegt dat het uitwisselen van informatie hoort bij een functie in het openbaar bestuur. ‘Klankborden’ noemt hij het.

De Rijksrecherche (die ambtsmisdrijven onderzoekt) doet vaker onderzoek doet naar ambtelijke corruptie bij gemeenten, provincies of het Rijk. Ruim een kwart van alle onderzoeken (gemiddeld 100) gaat over ambtelijke corruptie. 

Toch denkt de Rijksrecherche dat dit ‘het topje van de ijsberg is’. Dat zegt Henk Hummel, directeur opsporing bij de Rijksrecherche in EenVandaag. Er is slechts een beperkt zicht op corruptie omdat er sprake is van een ‘1-op-1 relatie’ waarbij geen van de partijen een belang heeft om te praten. 

De burger zou een actievere rol kunnen spelen in het aan het licht brengen van ambtelijke omkoping, stelt Hummel. “Als een burger ervan overtuigd is dat er sprake is van strafbare feiten, meer dan een onderbuikgevoel, dan kan hij het melden”, zegt de directeur. De Rijksrecherche heeft een meldpunt hiervoor. 

Vanavond in EenVandaag: Henk Hummel, directeur opsporing van de Rijksrecherche. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.