Restaurants en cafés sluiten hun deuren, vaak een extra dag maar soms zelfs helemaal. Dat komt omdat er een schreeuwend tekort is aan gekwalificeerd personeel. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het een groot probleem, maar ziet ook dat de werknemer in de horeca verandert.

Volgens voorzitter Robèr Willemsen van KHN zijn er momenteel 30.000 vacatures in de horeca, waarvan ruim een derde, zo’n tienduizend vacatures, structureel niet in te vullen zijn. Willemsen spoort ondernemers aan creatief te zijn: “We kennen allemaal de voorbeelden van ondernemers die zorgen voor huisvesting of vervoer, zoals een scooter voor hun personeel. Maar in de brede zin geldt voor de meeste ondernemers dat ze goed naar de arbeidstijden en werkomstandigheden moeten kijken en ook naar opleiding en ontwikkeling van mensen. Dat is heel belangrijk.”

Brasserie de Vierbannen sluit de deuren.

Extra sluitingsdag

Restauranthouder Thijs Meliefste van Restaurant Meliefste uit Wolphaartsdijk is vanaf volgende week nog maar vier dagen in de week geopend in plaats van vijf. Meliefste tegen EenVandaag: “Ja, daar lig ik nog altijd wel wakker van. Je levert de donderdag in, dat is zoveel procent van je jaaromzet. Dat doe ik om mijn personeel tegemoet te komen en om een toekomst te creëren.” 

De ondernemer gaat de extra sluitingsdag gebruiken om zichzelf en zijn personeel te verbeteren in het horecavak. ”Dat gebeurt op vrijwillige basis”, aldus Meliefste. Personeel kan op die donderdag meedenken met een nieuwe menukaart, nieuwe ingrediënten leren kennen, kortom zich specialiseren in het vakgebied. “En het gros van het personeel is enthousiast en zegt op hun vrije dag te komen, daar ben ik blij om”, aldus de horeca-ondernemer.

Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk moet een extra dag per week dicht vanwege personeelstekort.

Horeca is booming

Het gaat goed met de economie, dus wordt er weer volop geld uitgegeven in de horeca. Nieuwe cafés en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. De werkgelegenheid in de horeca groeide de afgelopen jaren van 350.000 banen in 2013 naar 430.000 banen in 2018. Het lukt gewoonweg niet om zoveel nieuwe mensen op te leiden en te werven.

Willemsen ziet ook dat er veel uitvallers zijn bij de horeca-opleidingen: “Ook daar moeten we wat aan doen, het vak moet aantrekkelijker worden. De tijden van 80 tot 90 uur werken in de week zijn voor de nieuwkomers in de horeca een no-go. Daar moet je als sector op anticiperen.”

Probleem personeelstekort horeca speelt in het hele land

Afgelopen week ging restaurant De Goese Kade in Goes definitief dicht wegens personeelstekort. Datzelfde geldt voor restaurant De Vierbannen in het Zeeuwse Ouwerkerk. Deze goedlopende zaak sloot vorige week haar deuren. In Amsterdam sloot café Finch na 24 jaar omdat ze niet voldoende personeel konden krijgen. In Amersfoort sloten zowel restaurant Zandfoort aan de Eem als tapas restaurant Gaudi extra dagen vanwege hetzelfde probleem, te weinig vakkundig personeel.

Restaurant De Goese Kade in Goes heeft definitief de deuren gesloten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.