Al vijf avonden op een rij zijn er rellen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Onlusten die in de nacht van donderdag op vrijdag ook zijn overgeslagen naar een nabijgelegen stadje. De politie noemt het de ergste rellen ooit. Wat is er aan de hand in Zweden?

De onrust in de Zweedse hoofdstad brak zondag in migrantenwijk Husby uit toen bewoners de straat opgingen om te protesteren tegen het politieoptreden eerder die week. Een 69-jarige man werd door een agent neergeschoten nadat de 69-jarige met een machete op straat stond te zwaaien. In de nachten hierna ontstonden ook in andere wijken onrusten. 

In Zweden laait ondertussen de discussie op over de integratie. Het land heeft in 2012 een recordaantal illegalen opgenomen, 1 op de 6 is immigrant. Dit deel van de bevolking woont vaak in de buitenwijken. Ook spelen werkloosheid en discriminatie een rol. De wijk Husby, met 11.000 inwoners, bestaat voor 80% uit immigranten.

EenVandaag spreekt onder andere Geert den Ouden De ex-voetballer en voetbalcommentator heeft voor de Zweedse club Djurgårdens IF gespeeld.