Bij de aanslag met een vrachtwagen in een winkelstraat in Stockholm vielen gistermiddag 4 doden en vele gewonden. Een paar uur na de aanslag pakte de Zweedse politie na een klopjacht een verdachte op: een man die eerder in het winkelgebied was gespot en waarvan Zweedse media melden dat hij uit Oezbekistan komt.

Het is niet voor het eerst dat de dader van een terroristische aanslag deze afkomst heeft. De daders van aanslagen op het vliegveld en de nachtclub in Istanbul vorig jaar, en ook die op de metro in Sint Petersburg eerder deze week kwamen oorspronkelijk uit Oezbekistan.

Kloof wordt groter 

Zweden vreesde al een tijd een aanslag maar toch kwam deze daad als een vreselijke verrassing. Het land heeft al tijden een hoog dreigingsniveau en afgelopen week was er zelfs nog een grote terreuroefening in de stad. In de grote steden zijn al jaren grote sociale problemen en de kloof tussen de werkloze immigranten en de autochtone Zweed wordt steeds groter. Het land levert na Belgie ook de meeste Jihadgangers en zoals veel Europese landen worstelt men ook hier met de vraag wat te doen met terugkeerders.

In EenVandaag spreken we met Peter Wijninga van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) over de opkomst van de radicale Islam in landen zoals Oezbekistan, de invloed van Saoedi-Arabië daarop en de gevaren voor Europa. En we spreken met Luuk Mulder, journalist en Zweden-correspondent, over of de gastvrijheid van Zweden nu onder druk komt te staan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.