Terwijl de gemeenteraad toestemming gaf voor een verhoging van maximaal 2,5% heeft de gemeente Bergen in Noord-Holland de WOZ/ OZB-tarieven verhoogd met maar liefst 17 procent, met uitschieters ver daarboven.

Volgens de Raad is dit misbruik en wordt de verhoogde WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken) als melkkoe gebruikt om de gemeentebegroting rond te krijgen.

Geen compensatie

Elke huiseigenaar en iedere huurder in Nederland heeft de nieuwe waardebepaling van de WOZ, en de bijbehorende aanslag van de gemeente, de OZB, gekregen. Dat veel huizen in waarde zijn gestegen, verbaast niemand. Maar dat per saldo veel meer moet worden betaald aan gemeentebelastingen is voor veel mensen een onaangename verrassing. Veel gemeenten hebben immers beloofd de hogere WOZ te zullen compenseren met lagere belastingtarieven. Hier is echter, in de meeste gevallen, nog geen sprake van geweest. De inwoners van Bergen zijn boos en willen dat de gemeente het teveel betaalde geld terugbetaald. In TweeVandaag een reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.