Rechts houden, S.V.P. Dat waren de eerste woorden die we lazen op Israelische bodem, op een bord op de roltrap van het vliegveld. Als je naar Israel gaat om de verkiezingen te verslaan, is het moeilijk hier geen verwijzing naar de verkiezingen van a.s. dinsdag te zien. Want, het klopt: rechtse partijen stijgen in de peilingen, terwijl meer links georienteerde partijen (zoals de Arbeiderspartij olv. Ehud Barak) het veld lijken te moeten ruimen. Israel lijkt rechts voorgesorteerd te staan. Maar: rechts kent vele smaken en kleuren in dit land. In dit blog stellen we de belangrijkste partijen en spelers aan je voor. Inclusief campagnefilmpjes!

De vier gezichten van deze verkiezingen

Bekijk hier een mooi overzicht van de vier belangrijkste gezichten bij de aankomende parlementsverkiezingen. Wie is wie?

De kanshebber

Benjamin Netanjahu / Likud

Leider in de meeste peilingen tot nu toe is Benjamin Netanyahu, lijsttrekker van Likud, ex-premier (‘96 – ‘99), ex- minister van financien (2003 – 2005) en bekend als havik. Het lijkt er echter op dat hij een minder rechtse koers wil varen dan zijn imago deed verwachten. Hij is nu voor vredesonderhandeligen met de Palestijnen, tegen nieuwe nederzettingen in bezet gebied, deed een poging te rechtste kandidaten van de partijlijst te weren en beschouwt economische ontwikkeling als oplossing voor de Westbank. Maar hij is wel ontevreden over de afloop van de recente oorlog: een onafgemaakte klus. Slogan: ' Strong on security; strong on economy.'

De nieuwe politieke ster ?

Tzipi Livni / Kadima

Netanyahu's grootste tegenstander komt telkens dichterbij in de recente peilingen. Het is Tzipi Livni, minister van buitenlandse zaken en lijsttrekker van de Kadima partij. Ideologisch verschilt haar partij weinig van Likud. Kadima is dan ook een recente afsplitsing van deze partij en de grote overwinnaar van de vorige verkiezingen in 2006. De campagne van beide partijen draait dan ook om de persoon. Livni profileert zich als een frisse outsider in de door corruptiegeruchten geplaagde politieke elite. Slogan: 'A different kind of leader.'

Livni zou de eerste vrouwelijke premier van Israel zijn, sinds Golda Meir eind jaren'60. Ze verbergt haar vrouwzijn niet tijdens de campagne.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.