Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke verwoesting orkaan Irma heeft aangericht op Sint Maarten. De situatie op Sint Eustatius en Saba lijkt minder ernstig. Communicatie verloopt nog steeds moeizaam omdat stroom en internet eruit ligt. Het ziekenhuis en vliegveld zijn in slechte staat en Nederland heeft al militairen en goederen gestuurd. Wat kan en moet Nederland doen?

“Mijn vrouw en ik hadden de stille hoop dat het minder erg zou zijn, maar de kern van de orkaan is over het eiland gegaan. Toen we dat hoorden wisten we, dit is een disaster,” aldus John Leerdam, voorzitter van de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN). "Het vliegveld is weggevaagd, de haven is niet bereikbaar. Het eiland draait op toerisme en trekt 1,7 miljoen toeristen per jaar. Verschillende hotels zijn totaal kapot.’’

Volgens Bas Roorda, oud hoofd financiën op Sint Maarten, is het eiland financieel en economisch absoluut niet bestand tegen een orkaan als deze. “Hier komt het eiland niet zomaar bovenop. Sint Maarten heeft geen reserves om een ramp als deze op te vangen. De Nederlandse overheid moet bijspringen, dat staat ook in het statuut van het koninkrijk. De verschillende landen moeten elkaar bijstand verlenen in geval van nood. Nederland doet dit nu ook met de militairen en de goederen die er heen gestuurd zijn, maar er zal nog meer nodig zijn.”

Ook Leerdam hoopt dat Nederland de handen ineen slaat met Sint Maarten. “We moeten even alle politieke dingen aan de kant schuiven en zeggen: het gaat over onze burgers in dit koninkrijk. Als er iets in Nederland gebeurt, in welke stad dan ook, dan zie je ook voorbeelden van vroeger dat er collectes worden gehouden op de eilanden.”

Hoe zit het ook alweer precies?

Zes eilanden in het Caribisch gebied maken deel uit van ons koninkrijk. Dat zijn Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Bonaire, Aruba en Curaçao. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn bijzondere gemeenten binnen Nederland. Aruba is al langer een zelfstandig land binnen ons koninkrijk. Sinds 2010 zijn ook Sint Maarten en Curaçao zelfstandige landen maar wel onderdeel van het koninkrijk.

Roorda wijst er op dat de eilanden Sint Eustatius en Saba kwetsbaarder zijn dan we nu denken. “De schade lijkt misschien mee te vallen, maar Sint Eustatius en Saba zijn voor hun aanvoer compleet afhankelijk van Sint Maarten. Zo lang de infrastructuur op Sint Maarten niet hersteld is, komt er op Sint Eustatius en Saba geen voedsel binnen en kan niemand die eilanden verlaten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.