Golden Veroleum Liberia stapt uit de RSPO, de Roundtable Sustainable Palm Oil. Het bedrijf kiest daarvoor omdat ze niet kan voldoen aan de eisen die worden gesteld aan de productie van palmolie. ING, ABNAMRO en Rabobank  investeren vele tientallen miljoen in ‘foute palmoliebedrijven'. De Rabobank reageert vandaag op het bericht: “Voor palmoliebedrijven die niet beschikken over een keurmerk van de RSPO is bij Rabobank geen plaats.”

KIJK & LEES VERDER:

Op 2 juli publiceerde Milieudefensie een rapport waarin Nederlandse banken sterk werden bekritiseerd vanwege betrokkenheid bij de financiering van palmolieplantages die zich niet aan de RSPO regels zouden houden. Rabobank investeert niet direct in het Liberiaanse bedrijf, maar via een aandeelhouder. Een woordvoerder van de bank zegt dat het tijd is in gesprek te gaan met de eigenaren van het bedrijf. 

Vertrouwen

Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie: "Het blinde vertrouwen van Rabobank en ABN AMRO in de RSPO blijkt opnieuw onterecht. Na zes jaar getouwtrek zegt dit foute palmoliebedrijf simpelweg haar lidmaatschap op. Bewoners blijven met lege handen achter. Het is hoog tijd dat de banken zélf de verantwoordelijkheid nemen om bedrijven waarin ze geld steken te screenen op hoe hun beleid uitpakt in de praktijk. De palmolie-industrie valt dan direct door de mand, en zou geen cent van ons spaargeld meer moeten krijgen."