Afgelopen nacht is bij het huis van opperrabbijn Binyomin Jacobs een raam ingegooid met een baksteen. Dat laat hij weten aan EenVandaag. Vorige week was er door onbekenden ook al geprobeerd bij de opperrabbijn een raam in te gooien maar dat mislukte toen. 

Vorig jaar en in 2010 is hetzelfde gebeurd. Vanwege de impact op zijn privéleven hield hij de eerdere incidenten van het afgelopen jaar stil, maar "de tijd van zwijgen is nu voorbij". (Bekijk hierboven alvast een fragment van het interview).

Toenemend antisemitisme

Volgens Jacobs is er de laatste tijd sprake van toenemend antisemitisme door het verergerde conflict tussen Israël en Palestina. "Vroeger werd ik nooit uitgescholden en werden bij mij thuis nooit ramen ingegooid. Nu scheldt een jongetje van zes me uit voor ‘vuile kankerjood’" zei de opperrabbijn al eens eerder in een interview.

Directeur Esther Voet van het CIDI laat in een reactie aan EenVandaag weten dat het aantal meldingen van antisemitisme de afgelopen dagen is gestegen. Vooral op sociale media worden meer antisemitische uitspraken gedaan dan anders. Vanavond organiseert het CIDI een Israël-manifestatie op de Dam in Amsterdam.

Nederland heeft twee opperrabbijnen, waarvan Binyomin Jacobs er één is. Eind 2008 werd hij benoemd tot opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR). Jacobs woont al 36 jaar in Amersfoort.

Uitzending

Vanavond in EenVandaag vertelt hij zijn verhaal. Verder volgen we Esther Voet van het CIDI in aanloop naar de manifestatie vanavond. Ook spreken we met de Palestijnse Leila Jaffar. Zij vindt dat het debat over Palestina in Nederland polariseert en ze bekritiseert de rol van het CIDI daarin.

EenVandaag maakte in mei een uitzending over de beveiliging van Joodse instellingen. Kijk deze hieronder terug. 

Extra beveiliging Joodse instellingen: wie betaalt?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.