Meer en meer mensen en bedrijven zien af van een gang naar de rechter, simpelweg omdat de kosten daarvan te hoog zijn. De kosten, griffierechten genoemd, wegen vaak niet op tegen het bedrag dat men via de rechter wil opeisen. Griffierechten zouden daarom drastisch verlaagd moeten worden, aldus Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

De Raad voor de Rechtspraak constateert een flinke afname van het aantal rechtszaken, vooral daar waar een klein financieel belang in het geding is. Volgens de Raad zijn de hoge kosten een belangrijke reden om niet naar de rechter te stappen. Dit terwijl het kabinet juist pleit voor een laagdrempelige toegang tot het rechtssysteem. 

Veel ondernemers laten het erbij zitten

Volgens de vereniging voor het Midden- en Kleinbedrijf MKB Nederland zijn het vaak ondernemers die vanwege de hoge kosten, openstaande rekeningen niet via de rechter proberen op te eisen. MKB pleit al jaren voor het verlagen van de griffierechten, waardoor een ieder gemakkelijk en goedkoop zijn of haar recht kan halen. Inmiddels heeft de PvdA om opheldering gevraagd aan de minister voor Rechtsbescherming.

info

Stel dat een ondernemer nog €600 tegoed heeft van een niet betalende klant, dan kan hij hiervoor naar de rechter. Voor een vordering tussen de €500 en €12.500 betaalt de ondernemer €476 aan griffierechten. Dat staat voor veel ondernemers niet in verhouding tot de opbrengst.