Het moet voor burgers makkelijker worden om overheidstaken, zoals energievoorziening, ouderzorg en inrichting van de buurt zelf over te nemen.

Dat stellen PvdA en ChristenUnie in hun initiatiefnota ‘De Herovering van de Publieke Samenleving’, die ze vandaag in EenVandaag presenteren.

‘Uitdaagrecht’

Als het aan partijleiders Diederik Samsom en Gert Jan Segers ligt, krijgen burgers in de toekomst het zogenaamde ‘uitdaagrecht’. Dat wil zeggen dat in de wet wordt vastgelegd dat een burgercoöperatie bij gemeentelijke aanbesteding voorrang krijg. Op zo’n manier kunnen bijvoorbeeld burgers die zelf hun energie willen gaan opwekken, makkelijker concurreren met het bedrijfsleven.

Heft in eigen hand

Diederik Samsom (PvdA): ‘Burgers krijgen letterlijk een streepje voor in de wet. Als er een project ontwikkeld wordt, krijgt een coöperatie voorrang op de grote multinationals, omdat er een meerwaarde zit in het feit dat mensen het zelf doen.’

Gert Jan Segers (ChristenUnie): ‘Mensen hebben heel veel plannen, maar lopen tegen bureaucratie op, of de overheid zegt “Wij doen het wel voor u”. Wij willen de mensen nu de mogelijkheid geven om het heft in eigen hand te nemen. Het is een ook een antwoord op de scepsis in de samenleving over overheid en politiek.’

Windvogel

In de uitzending van EenVandaag doen Samsom en Segers hun plannen uit de doeken. Ook komt Siward Zomer van de energie-coöperatie Windvogel aan het woord. Zijn coöperatie bestaat al 25 jaar, maar heeft de nodige obstakels moeten overwinnen om uiteindelijk een succes te worden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.