Het gaat slecht met de PvdA. In de peilingen staan de sociaal-democraten op een verlies van maar liefst 27 zetels. De teloorgang is overal zichtbaar.

Ook in de altijd zo rode bolwerken in de provincie Groningen: in gemeenten als Stadskanaal, Menterwolde en Veendam, waar in 2006 nog meer dan 40 procent voor de PvdA koos, stemde vorig jaar nog amper 10 procent op de partij. 

Een groot deel van de achterban is teleurgesteld  in de PvdA. Oorzaken zijn de samenwerking met de VVD in het kabinet Rutte II en de bezuinigingen op de zorg. Die teleurgestelde PvdA-kiezer loopt over naar andere partijen of blijft thuis. Grote vraag: kan Lodewijk Asscher het tij keren.

EenVandaag ging naar Groningen en Stadskanaal en sprak onder anderen met Hendrik Harders, hij is al meer dan 70 jaar lid van de PvdA. Gerrie Kremer, ook uit Stadskanaal, was PvdA-raadslid. Hij is overgestapt naar de SP omdat hij de PvdA niet sociaal genoeg meer vond.

Hoogleraar Nederlandse Politiek Gerrit Voerman zegt dat de PvdA genoegen zal moeten nemen met de rol van een middelgrote partij. “Ze zullen nooit meer zo groot worden als in het verleden toen ze de hegemonie op links hadden. Die tijd is voorbij en zal nooit meer terugkomen.

Wij spraken Hendrik Harders zaterdag 21 januari. Twaalf dagen later, 2 februari, is hij plotseling overleden. Een week voor zijn 93ste verjaardag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.