Het zijn op het oog wellicht niet de meest spannende affiches van de Eredivisie, maar er staat wel een record op het spel. Bij winst van PSV op Excelsior boekt de Eindhovense voetbalploeg zijn 22ste thuisoverwinning op rij en dat vormt een nieuw clubrecord. Het vorige record van 21 thuisoverwinningen op rij dateert uit de jaren 1986 en 1987, tijdens een van de meest succesvolle periodes uit de geschiedenis van de club.

Middenvelder Edward Linskens maakte onderdeel uit van de gouden selectie uit die tijd. Hij weet dan ook nog moeiteloos de opstelling van die tijd op te noemen. Geen wonder met klinkende namen als Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Eric Gerets en Frank Arnesen in basis. Ook de hoofdcoach is geen onbekende: dat was niemand minder dan Guus Hiddink. Al was die op dat moment nog relatief onbekend, nadat hij de overstap van Jong PSV naar het eerste elftal had gemaakt. Dat lijkt wellicht een klein gokje, maar volgens Linskens was daar goed over nagedacht: "Ik weet wel dat toen ook de naam van Michels rondging, maar Hiddink was een goede bekende bij PSV en ze hadden ingeschat dat hij goed bij de belangrijke spelers zou passen"

En dat bleek een juiste inschatting van de clubleiding. Onder de leiding van Hiddink won PSV in deze periode drie keer de landstitel, drie keer de nationale beker én de Europa League 1. PSV leek lange tijd onverslaanbaar, zeker dus in eigen stadion. Edward Linskens wijt een gedeelte van dat constante succes ook aan de beperkte aantal wissels die een ploeg op de bank mocht hebben. "We speelden daardoor vrijwel altijd in dezelfde opstelling en het team was enorm goed op elkaar ingespeeld."

Linskens speelde geen enkele van de 21 gewonnen wedstrijden mee, maar had toch een betrokkenheid bij het record. De middenvelder maakte zijn debuut tijdens PSV – FC Twente, op 16 januari 1988, ook wel: de 22ste thuiswedstrijd. De uitslag: 2-2. Het debuut van Edward Linskens betekende daarmee helaas het eerste puntverlies van PSV in 22 thuiswedstrijden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.