In 2028 zijn er nog maar 20 Rooms-Katholieke kerken in het bisdom Utrecht, in plaats van de ruim 300 die er nu zijn. Dat is volgens kardinaal Wim Eijk het onafwendbare lot van de Rooms-Katholieke kerk in Nederland, zo schrijft hij in zijn toekomstvisie. Door leegloop en financiële nood moeten volgens zijn toekomstvisie het overgrote deel van de kerken gesloten worden.

Deze aanpak stuit op grote weerstand. Theoloog en priester Jozef Wissink schreef in een open brief aan Eijk dat zijn aanpak de verwoesting van de Katholieke Kerk in Nederland betekent en dat gekeken zou moeten worden naar alternatieven om de kerk toch open te kunnen houden. Bijvoorbeeld door het geven van concerten en dergelijken toe te staan en door 1 priester verantwoordelijk te maken voor meerdere parochies.

Verzet tot Rome

Het bisdom heeft Wissink in een brief laten weten 'kennis van de kritiek te nemen', maar intussen wordt Wissink wel gesteund door 93 andere oud-priesters, -theologen, -diakens en -dekens die zijn artikel onderschrijven. Zo groeit de kritiek tegen het beleid van kardinaal Eijk. Ook in de Heilige Andreaskerk in Brummen snappen ze er niets van dat hun kerk dicht moet. Het lukt hen met hun eigen aanpak prima om de broek op te houden. De parochianen zijn strijdvaardig, gaan in hoger beroep en zijn bereid dat vol te houden tot in Rome, ze doen alles om hun parochie open te houden.

Aanpak Groningen

In Groningen kiest de bisschop voor een andere aanpak. Gerard de Korte wil parochies ook laten fuseren, maar ze hoeven van hem niet samen te smelten. Gemeenschappen mogen ook samenkomen in bijvoorbeeld een schoolkantine of een protestanse kerk.

Verslaggever Joris Kreugel bezocht eerder voor Radio EenVandaag drie kerken die moeten sluiten. Luister de reportage hier terug.

Lees ook