De Rooms-Katholieke Kerk is veel in het nieuws. Meestal zijn de berichten niet positief. Kerken worden gesloten in bisdom Utrecht, bekende Nederlanders schrijven zich uit en paus Franciscus wordt verweten dat hij seksueel misbruik stilhoudt. De geloofwaardigheid van de kerk staat daarmee ter discussie. Dat beseft 'mediapriester' Roderick Vonhögen ook. Hij hoopt op actie. "Kom juist nú in de kerk helpen."

De verschillende geluiden van seksueel misbruik in de kerk doen Vonhögen veel. "Het is verschrikkelijk, vooral het feit dat het zo onder het vloerkleed is geschoven." Als presentator van het KRO-programma 'Roderick Zoekt Licht' krijgt hij veel commentaar op de affaires die spelen rond de kerk. "Als vertegenwoordiger van de kerk word ik er op aangesproken. Dat is ook logisch. Ik ben zelf net zo kwaad, misschien nog wel kwader."

Mensen zoeken naar hoop

De priester wil juist nu mensen steun bieden. Hij hoopt dat de kerk in het algemeen dat ook doet. "Juist met alle ellende die je over je heen krijgt, zoeken mensen naar hoop. Ik vind het mijn taak om mensen te bemoedigen als het moeilijk is." Toch begrijpt Vonhögen dat BN'ers als Albert Verlinde en Klaas Dijkhoff zich laten uitschrijven"Ik kan me daar veel bij voorstellen. De paus wil niets zeggen over het misbruik. Er komt misschien af en toe een verklaring ergens op een website. Iedereen wil in een hoekje kruipen."

Juist nu moet de kerk een duidelijk geluid laten horen, betoogt Vonhögen. "Je moet zeggen dat het ook jou raakt en wat je eraan wil gaan doen." Dat moet gebeuren in het belang van anderen, en niet uit eigenbelang. "Het ergste wat je nu kan doen is alleen aan je eigen hachje denken. Daar gaat het helemaal niet om. Mensen zoeken juist naar bemoediging. Kunnen we in de kerk nog verder, en hoe dan?"

'Kom nu naar de kerk'

Mediapriester Vonhögen zou graag zien dat mensen de kerk opzoeken, in plaats van het geloof de rug toe te keren. "Ik snap dat mensen stampvoetend de deur dichtslaan, misschien met tranen in de ogen. Maar ik zou zeggen: kom juist nu te hulp." Op die manier kan de kerk een plek worden die slachtoffers echt helpt. "Steeds meer slachtoffers durven hun verhaal te vertellen. We hebben elkaar nodig om hen te helpen en voor hen op te komen. Zo kunnen we onze organisaties structureel veranderen, zodat kwetsbare mensen beschermd worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.