Twee journalisten van EenVandaag, Jelle Visser en Jan Ponsen, moeten zich donderdag voor de Duitse rechtbank verantwoorden voor het filmen met verborgen camera van oorlogsmisdadiger Boere. De journalisten worden tijdens het proces gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Duitse journalistenvakbond, maar ook door nabestaanden van slachtoffers die Boere heeft gemaakt, reizen naar Duitsland af voor 'moral support'.

Het duo hangt een maximum gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd. Vanavond een reportage met de beroemde Duitse onderzoeksjournalist Günter Wallraff (die furore maakte met zijn undercoverreportages 'Ich Ali'). Hij vindt de strafrechtelijke vervolging “schandalig”.

Daarnaast komt de Duitse onderzoeker Christina Ullrich (die promoveerde op het thema hoe Duitsland decennialang zijn SS-moordenaars “beschermde”) aan het woord. Anny Schröder-Schilte, wier vader (een hoteleigenaar in het Limburgse Helden-Panningen) door Heinrich Boere werd verraden, vindt de vervolging “ongelooflijk” en ze is van plan om de zitting morgen bij te wonen om een statement te maken tegen Boere en het Duitse rechtssysteem. Haar vader kwam in 1944 om het leven in een Duits concentratiekamp.

Volledig interview Günter Wallraff

Volledig interview Christina Ullrich

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.