Een reportage over de bejaarde oorlogsmisdadiger Heinrich Boere kreeg voor de makers een bijzonder wending. Jelle Visser en Jan Ponsen zochten Boere op in het bejaardentehuis in 2009 op. Prangende vraag: heeft hij spijt van zijn daden? Toont hij berouw?

Het gesprek werd met een geheime camera opgenomen en uitgezonden. Boere en z’n advocaten lieten ‘t er niet bij zitten. Visser en Ponsen belandden voor de Nederlandse Raad van Journalistiek en werden in het gelijk gesteld. Daarna zijn ze -op verzoek van de Duitse autoriteiten- verhoord door de Amsterdamse politie. In februari 2012 moeten verslaggever Jelle Visser en redacteur Jan Ponsen zich verantwoorden voor de rechter in het Duitse Eschweiler die het tweetal uiteindelijk vrijspreekt. Waarom gingen de Duitse autoriteiten ‘vol’ voor de strafrechtelijke vervolging en hoe is ‘t nu met Boere? Terug naar Duitsland.. 

20 jaar 1V: Jelle Visser

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.