Uitval van treinen door heel het land, gestrande reizigers op Utrecht Centraal, duizenden gedupeerden. Een sein- en wisselstoring zorgde gisteren opnieuw voor grote chaos op het spoor. 

Vlak voor half negen ’s ochtends ontstond er een storing aan de bediening van seinen en wissels rond Utrecht. Het gevolg was dat het treinverkeer rond Utrecht Centraal grotendeels stil kwam te liggen. Door heel het land reden er minder treinen. Pas rond 21.00 uur ’s avonds waren alle problemen opgelost. Volgens de NS zijn er tienduizenden gedupeerden.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat zoiets gebeurt. Ook eind januari was het door een systeemstoring een chaos op het spoor.

Kritiek

De oorzaak van de problemen zou mogelijk liggen in verouderde computersystemen die ProRail gebruikt. In de Kamer klinkt zware kritiek op het feit dat er door computerstoringen zoveel mis gaat op het spoor. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur (PvdA) eist uitleg van de NS en spoorbeheerder ProRail.

In 2010 beloofde ProRail nog beterschap, nadat de organisatie in zee ging met Sogeti als softwarebeheerder. Maar sindsdien is het aantal storingen alleen maar toegenomen. Van 1.846 in 2011 tot 2.475 in 2014.

Waarom gaat het steeds weer mis? Hoe kan het dat ondanks beloften van ProRail voor beterschap er nog zoveel grote storingen voorkomen?  En is dit nog op te lossen?

In EenVandaag een gesprek met hoogleraar transportbeleid Bert van Wee en met spoorbeheerder ProRail.

Aantal storingen

Vorig jaar waren er in totaal bijna 2.500 storingen op het spoor. Dat blijkt uit cijfers van website Rijdendetreinen.nl, die bijhoudt waar er storingen zijn. Dat is een toename ten opzichte van eerdere jaren.

Jaar

Aantal storingen

2011

1.846

2012

2.071

2013

2.294

2014

2.475

2015

298

De belangrijkste oorzaak voor de storingen zijn defecte treinen: 12,4 procent. Hierna zorgden seinstoringen vaak voor problemen: ruim 11 procent van de treinen was daardoor vertraagd. Wisselstoringen zorgen voor 10,7 procent van de vertragingen.

Als er dan een storing is, moeten reizigers gemiddeld een half tot een uur lang wachten. Een wachttijd van 8 tot 9 uur kwam in 0,8 procent van de gevallen voor.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.