De problemen bij de Belastingdienst, met onder meer de Belastingtelefoon en met de ICT, zijn ook het komende jaar nog niet opgelost. Dat zegt de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, in een interview met de Telegraaf.

De Belastingdienst kampt al langer met grote problemen. De Belastingtelefoon was meerdere keren onbereikbaar en door vrijwillige vertrekregeling vertrokken te veel medewerkers en kreeg de dienst een personeelstekort. Daarnaast zijn er dus aanhoudende problemen met de ICT-systemen.

Kennis meegenomen bij vertrek

ICT-ondernemer René Veldwijk benoemt dat de vrijwillige vertrekregeling voor een uittocht van met name geschoolde en ervaren medewerkers heeft gezorgd. "De ICT-ers met kennis van deze oude systemen zijn vertrokken. Deze kennis is ook niet goed gedocumenteerd. Nu zitten er nieuwe, jongere werknemers in oude systemen te wroeten."

De problemen met deze verouderde systemen zijn volgens Veldwijk ook niet zomaar opgelost en zelfs een voorbode van nog veel meer onheil "Er worden veel verschillende systemen gebruikt en die zijn erg complex. Voor elke belasting of toeslag is er weer een anders ICT-systeem. Mijn advies? Een heel nieuw systeem bouwen, met moderne technologie en zonder fratsen."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over de problemen bij de belastingdienst: 'Vakkundige mensen gaan weg.'

Stap voor stap

Volgens staatssecretaris Snel moet er niet te snel, te veel opgelost willen worden. "Sterker nog: dat was de kern van wat ik als probleem van de vorige plannen zag. Ik vertraag een beetje, doe een stapje terug in het ambitieniveau, maar uiteindelijk met als doel om die aanpassing beter te laten zijn", vertelt hij tegen de krant.

Pieter Omtzigt (CDA) steunt de rust van Snel. "Alleen als er afspraken gemaakt worden over wat er in een jaar wordt opgelost, moet het ook daadwerkelijk opgelost worden. Anders heb je het oude probleem nog niet opgelost en dan dient het nieuwe probleem zich al weer aan. In die cyclus heeft de belastingdienst te lang gezeten."

Pieter Omtzigt steunt de rust van staatssecretaris Snel over de crisis bij de Belastingdienst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.