Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) legde gisteren tijdens het Kamerdebat over de problemen met de uitbetaling van toeslagen zijn functie neer. Maar met het opstappen van de staatssecretaris zijn de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost. 

Weekers legde gisteren verantwoording af voor de problemen met de uitbetaling van toeslagen. Voortaan mogen huur- en zorgtoeslag alleen nog op één rekening worden gestort, dit om fraude te voorkomen. Maar door de maatregel blijken tienduizenden gezinnen geen toeslagen te hebben ontvangen. Weekers kreeg veel kritiek en concludeerde dat hij te weinig draagvlak in de Tweede Kamer had, waarna hij opstapte.

Problemen Belastingdienst

Het is niet de eerste keer dat ernstige problemen met controle en toezicht bij de Belastingdienst aan het licht komen. Zo was er vorig jaar nog het schandaal over de miljoenen aan onterecht betaalde huurtoeslagen aan Bulgaren, waarbij Weekers ook verantwoording moest afleggen. 

Wat is er mis bij de Belastingdienst? We spreken erover met een bijstandsmoeder die al maanden geen toeslagen ontvangt. Ze is vastgelopen in de bureaucratie bij de Belastingdienst en doet haar verhaal in de hoop op beterschap. En hoe zijn de reacties in Den Haag op het vertrek van de staatssecretaris? Een gesprek met politiek commentator Kees Boonman. 

Weekers eerder in opspraak

Bij de 'Bulgarenfraude' vorig jaar kwam Weekers zwaar onder vuur te liggen in de Tweede Kamer (bekijk een reportage hierover rechtsboven terug). Bij de fraude zou het gaan om miljoenen euro's. Geld dat de Nederlandse staat waarschijnlijk niet meer terugziet. Een motie van wantrouwen kreeg steun van het grootste gedeelte van de oppositie, maar VVD, PvdA en oppositiepartijen ChristenUnie en SGP lieten Weekers niet vallen. 

Een jaar eerder kwam Weekers ook in de problemen. VVD-partijgenoot Jos van Rey, die van corruptie wordt verdacht, bleek meebetaald te hebben aan een billboard van Weekers langs de A35. De staatssecretaris wist dit naar eigen zeggen niet. De oppositie wilde weten wat de relatie tussen Van Rey en Weekers is. Weekers gaf uiteindelijk toe dat hij wel wist dat Van Rey meebetaalde aan het bord en dat hij beter naar de financiering had moeten vragen.

Weekers vecht voor politieke leven

Weekers bungelt

Fiscus te goed van vertrouwen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.