Eindelijk goed nieuws voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Zij krijgen een tegemoetkoming van 750 euro voor de feestdagen. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen in een kamerbrief die dinsdagmiddag wordt gepubliceerd.

Van de in totaal 5000 gezinnen die gecompenseerd zouden worden, blijken dat er nu nog maar 300 tot 600 te zijn. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen begin september vroeg SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen het kabinet om de duizenden gedupeerden dan in elk geval een kerstbonus van 1000 euro te schenken. Dit om hen zo met een kleine tegemoetkoming de feestdagen door te helpen.

Lees ook

Fijne feestdagen

Het kabinet liet eerst weten dat het voorstel van Marijnissen niet mogelijk was, maar nu gaan alle ouders die zich hiervoor hebben gemeld in december toch een bedrag van 750 euro ontvangen. Dit gebeurt in de vorm van een eenmalige 'kerstuitkering'.

"Het is goed dat het kabinet nu ook inziet dat deze ouders een tegemoetkoming verdienen voor het lange wachten op compensatie voor de diepe ellende waar zij in zijn gestort", reageert Marijnissen. "Zo kunnen zij hopelijk een beetje fijne feestdagen hebben waarbij er wel geld is voor een cadeautje voor de kinderen en een boom. Dit is mooi, maar het is natuurlijk wel enorm triest dat dit nodig is. Het belangrijkste is nu dat er haast wordt gemaakt met volledige compensatie voor alle ouders!"

Het is goed dat het kabinet nu ook inziet dat deze ouders een tegemoetkoming verdienen voor het lange wachten op compensatie voor de diepe ellende waar zij in zijn gestort.

Fraude met toeslagen

De duizenden ouders die door de Belastingdienst ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslagen, kwamen in financiële problemen doordat ze de ontvangen toeslagen terug moesten betalen. Ze moesten bedragen van 10.000 tot soms wel 100.000 euro terugbetalen.

Inmiddels is duidelijk dat de Belastingdienst al jaren wist dat ze te ver zijn gegaan in hun ontspoorde opsporingsdrift en willens en wetens slachtoffers aan het maken was.

Lees ook

Financiële problemen

De financiële problemen waarin de ouders terechtkwamen had vaak verregaande gevolgen. Veel gedupeerden kwamen in de schuldsanering terecht. Voor sommigen zorgde dit voor gezondheidsklachten en ook huisuitzettingen. Ook raakten mensen hun baan kwijt omdat ze ter boek stonden als fraudeur.

De 750 euro is dan ook welkom, maar staat volgens gedupeerden in geen enkele verhouding tot het leed wat hen is aangedaan en waar velen nog steeds mee te maken hebben.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.