Een Nederlandse uitvinding waarmee olifanten en neushoorns gevolgd kunnen worden, is bekroond met een internationale prijs voor natuurbeschermers. De technologie werd in Afrika al met succes ingezet tegen stropers door een tracker in de hoorn te plaatsen, en wordt nu in aangepaste vorm ingezet in India, waar confrontaties tussen mensen en olifanten steeds vaker plaatsvinden. Het leefgebied van olifanten in Azië krimpt, dus gaan ze op zoek naar voedsel in bewoonde gebieden, met jaarlijks honderden ongelukken met dodelijke afloop tot gevolg.

De Human Wildlife Conflict Tech Challenge is bedoeld om technologische oplossingen te bedenken voor conflicten tussen mens en dier. Ondernemers Jeroen de Looze, Tim van Dam en Laurens de Groot bedachten het online-detectiesysteem, waarbij de olifanten en neushoorn door middel van een sensor worden gevolgd. De drie Nederlanders hebben een data-netwerk ontwikkeld om olifanten en neushoorns beter te lokaliseren. 

Olifant vindt weg door omheining

Beste high-tech oplossing wereldwijd

De dieren krijgen een zendertje waarmee beschermers en parkbeheerders ze kunnen volgen. Ook de grenzen van het park en de voertuigen van alle reguliere bezoekers zijn met zo'n signaal te volgen. De drie Nederlanders gaan zelf de wildernis in om zo'n zogeheten LoRa netwerk aan te leggen, compleet met telecommasten en apparatuur die onherbergzaam gebied zonder bestaande telecomnetwerken toch digitaal in kaart kan brengen.

Het systeem werkt inmiddels al in bijvoorbeeld Tanzania en Rwanda. Volgens de jury is het de beste high-tech oplossing uit bijna 50 inzendingen wereldwijd.

Hoe het systeem werkt, legt Tim van Dam in onderstaand filmpje uit:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.