Een minivarken als huisdier: het lijkt leuk maar het eindigt vaak rampzalig. Boswachters komen steeds vaker gedumpte dieren tegen in het bos.

Slim, snel zindelijk, sociaal en lief. Zo worden de minivarkens te koop aangeboden op het internet. Je kunt met ze knuffelen, je kunt ze meenemen in de auto en je kunt ze ook uitlaten. Het klinkt geweldig, maar in praktijk blijken veel mensen dit knorrende hondje snel zat te zijn. De afgelopen periode trof Staatsbosbeheer veel gedumpte minivarkens aan, verward rondrennend of vastgebonden aan een boom in een natuurgebied. 

Omdat er geen regelgeving en nauwelijks opvang is voor deze dieren, werkt Staatsbosbeheer nu samen met dierenactiviste Dafne Westerhof aan een protocol. 

EenVandaag spreekt hierover met Dafne Westerhof op Het Beloofde Varkensland. Tot nu toe vangt Dafne Westerhof hier zoveel mogelijk van deze varkens op, maar zij kan de hoeveelheid niet meer aan. Daarom bracht ze vorige week een vlugschrift uit: “Verborgen Varkensleed - de minivarkens hype” in de hoop dat mensen stoppen met het kopen van minivarkens.  “Door het verschijnen van de schattige minivarkens op social media en televisie willen steeds meer mensen zelf een minivarkentje in huis. Ze lijken zo schattig, maar dat blijven ze niet. Minivarkens raken zonder soortgenoten gefrustreerd, gaan bijten en slopen huis en huwelijk.” 

Ook spreken we met Laurens Jansen van Staatsbosbeheer. Hij is boswachter op de Veluwe en trof enkele weken geleden vijf hangbuikzwijntjes in het bos aan. Twee zwijntjes lieten zich niet door hem vangen waardoor hij ze moest afschieten. Dit is een noodzakelijk aangezien de tamme zwijntjes besmettelijke ziektes kunnen overbrengen op de wilde zwijnenpopulatie en ze gevaarlijke verkeerssituaties kunnen veroorzaken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.