Banken moeten zorgen voor betere alternatieven als het netwerk voor pinbetalingen uitvalt. Die oproep doet koepel van pompstationhouders (BETA), nadat delen van Nederland getroffen werden door een grote pinstoring.

In de ochtendspits worden de meeste pinbetalingen gedaan bij pompstations. Maar deze ochtend hadden meer dan 10 duizend betaalautomaten van pomphouders te kampen met een storing, waardoor veel klanten niet meer konden betalen. Daarnaast hadden ook duizenden winkels last van de problemen.

Hoe afhankelijk zijn we in Nederland van pinbetalingen? In gesprek met Brenno de Winter in Radio EenVandaag.

Afhankelijk van pinnen

De storing begon rond 7 uur en duurde op sommige plekken tot na de ochtendspits. De Betaal Vereniging kon rond het middaguur nog niet precies aangeven waardoor de storing veroorzaakt. Het probleem zat 'ergens diep in de betaalketen'.

Volgens IT-expert Brenno de Winter laat de storing zien dat de maatschappij sterk afhankelijk is van pinbetalingen. Hij probeerde enkele jaren geleden om een paar weken pinloos te leven. Bij sommige supermarkten en restaurants kon hij niet meer betalen; zij accepteren alleen nog pinbetalingen. De Winter raadt dan ook aan om altijd contant bij de hand te houden. Daarnaast probeert hij minder te pinnen om goed voor ogen te houden wat de mogelijkheden zijn om contant te betalen.

Ik denk dat bij AFM, de Nederlandsche Bank en de Tweede Kamer een taak ligt om af te dwingen dat er een plan B komt voor het geval het betalingssysteem uitvalt

Alternatieven bij pinstoring

Woordvoerder Berend-Jan Beugel benadrukt dat slechts 15 duizend van de ruim 300 duizend pinautomaten vanochtend getroffen werden. "Vervelend is dat veruit het grootste deel van de pinbetalingen in de ochtendspits worden gedaan door klanten van pompstations. Die zijn dan ook het hardst getroffen." Hij adviseert om door te rijden naar bemande pompstations waar betaald kan worden met contant geld.

Daarnaast kunnen ondernemers formulieren aanbieden voor een eenmalige machtiging of zich aansluiten bij betaalsystemen als IDeal of Tikkie. "Ook kan de ondernemer zijn bankrekening aan de klant geven zodat deze direct het bedrag over kan maken naar de bankrekening van de pompstationhouder", aldus Beugel.

Veel klachten binnengekomen

BETA, de koepel van tankstationhouders, heeft daar bedenkingen bij. Volgens woordvoerder Van der Kolk zijn er vanochtend namelijk veel klachten binnen gekomen. Een deel van de ondernemers had niet de mogelijkheid om ter plekke een alternatieve betaling aan te bieden. Daarnaast wijst Van der Kolk op het feit dat de storingen soms ook andere betaalsystemen treffen.

De Winter onderschrijft die visie. "In het geval waarbij het hele betaalsysteem uitvalt werken die opties niet." Koepelorganisatie BETA roept de banken daarom op om met een beter alternatief te komen voor het geval er een pinstoring is.