De Nederlandse politietop voerde een nieuw computersysteem voor de gehele politie in heel Nederland in terwijl ze vooraf gewaarschuwd was dat het kwalitatief slecht was en zeer arbeidsintensief. Dat blijkt uit een geheim advies dat EenVandaag in handen heeft gekregen.

Het rapport is van de Software Improvement Group, die een onderzoek deed naar het Systeem dat de politie wilde uitrollen. De top van de politie werd met het rapport gewaarschuwd voor grote risico's. Maar het systeem werd toch in het hele land ingevoerd. Met verstrekkende gevolgen: 40.000 politiemensen werken nu op een computersysteem dat matig functioneert en aan alle kanten rammelt. De invoering heeft naar schatting vele tientallen miljoenen gekost.

In de uitzending reageren politici van links tot rechts. Ze zijn verbolgen over het feit dat zij niet op de hoogte zijn gebracht van deze belangrijke waarschuwing.

Janine Hennis Plaschaart, VVD : Daar zijn 26 korpsbeheerders bij betrokken geweest!

Ronald van Raak, SP :"Er moeten Koppen Rollen" en "Bestuurlijke corruptie"

Hero Brinkman, PVV: "Er moeten petten rollen"

Er zijn veel klachten over het computersysteem van de politie. Het rapport beschrijft dat de computers van alle 25 regio's, met verschillende systemen, aan elkaar zijn geknoopt. De basis is een sterk verouderd systeem. De opzet van het systeem is kostbaar, arbeidsintensief, van zeer lage kwaliteit en moeilijk te onderhouden. Het valt niet uit te sluiten dat er gegevens zoekraken. Iets waar agenten in de praktijk over klagen. Eerder dit jaar viel het hele systeem in het noorden en oosten van het land uit.

Kamer eist maatregelen

De Tweede Kamer reageert geschokt op het uitgelekte rapport en wil opheldering van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De SP gaat een spoeddebat aanvragen over de kwestie. Ook de fracties van PVV en coalitiepartij VVD willen dat verantwoordelijken op het matje worden geroepen. Voor de partijen is de maat vol en moet hard worden ingegrepen om de automatisering bij de politie vlot te trekken.

Politiebond ANPV noemt het rapport ‘zeer ernstig’ en wil dat de politiek en de politieleiding nu snel met een oplossing komen voor de automatiseringsproblemen. De ICT-problemen moeten tot ‘absolute topprioriteit’ worden gebombardeerd door het kabinet.

Landelijk politiesysteem

Sinds begin dit jaar werken alle politiekorpsen met hetzelfde, nieuwe computersysteem. Dat werd ingevoerd op aandringen van het vorige kabinet.

Politiemensen zien dat nieuwe systeem als een grote mislukking, door tal van gebruiksproblemen. Politiewerk komt hierdoor serieus in gevaar en er blijft minder tijd over voor aangiftes en opsporing, bleek eerder al uit onderzoek van EenVandaag onder 4500 politiemensen in samenwerking met de politiebonden. Agenten klagen massaal over foutmeldingen, vertragingen en het verdwijnen van waardevolle informatie en nog altijd gebrekkige uitwisseling van gegevens. Ze zijn enorm veel tijd kwijt aan het invullen van data waardoor ze minder tijd op straat of met opsporing doorbrengen.

Hard rapport

Naar nu blijkt is dat nieuwe systeem vooraf kritisch beoordeeld door experts. Het onderzoeksrapport “BVH. Software Risk Assessment Rapport” van onafhankelijke ICT-experts is zeer kritisch over de techniek achter het politiesysteem. Het rapport verscheen in 2008 in op het moment dat de politie het systeem nog in het hele land moest invoeren. Opdrachtgever was de organisatie die de operatie leidt: Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland. Conclusies: het bedachte systeem BVH is een zeer matig systeem, gebaseerd op verouderde technologie en invoering brengt grote risico’s met zich mee. Beheer en onderhoud zijn zeer problematisch en kostbaar.

Klachtenregen

Uit het onderzoek van EenVandaag bleek al dat de vastgelopen automatisering grote schade aanricht binnen de politie. Sindsdien blijven er op de redactie klachten van politiemedewerkers binnenkomen.

Uit Het Rapport:

• Het systeem is zeer moeilijk te onderhouden en zal leiden tot hoge onderhoudskosten

• Het beheer van het systeem zal zeer ingewikkeld zijn: bij calamiteiten is het erg ingewikkeld de boel te herstellen.

• De stabiliteit van het systeem is slecht

• De aanpasbaarheid/ flexibiliteit is zeer slecht

• De testbaarheid is zeer slecht

• De technische architectuur is slecht

Heeft u informatie over dit onderwerp en wilt u dit met ons delen?

U kunt redacteur Daan van de Staaij een mail sturen of in contact komen per post:

Redactie EenVandaag

t.a.v. Daan van de Staaij

Postbus 1329

1200 BH Hilversum

Politietop negeerde waarschuwingen

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.