Het is volgens de politie op dit moment de belangrijkste dreiging die uitgaat van cybercrime: computeraanvallen met ransomware. Zoals het gijzelsoftware-virus WannaCry, dat de afgelopen weken in de hele wereld slachtoffers maakt.

Door de wereldwijde cyberaanval worden de bestanden van particulieren, grote multinationals en zelfs ziekenhuizen vergrendeld. Alleen door losgeld te betalen, krijg je weer toegang. 

Rechercheurs van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie doen mee aan het internationale opsporingsonderzoek naar de daders van deze cyberaanval. Aan het hoofd van deze speciale unit van de Nationale Politie staat Gert Ras: “Deze aanval met WannaCry laat zien dat ransomware onze hele maatschappij kan ontwrichten. We proberen de daders op te sporen. Wij zijn als Team High Tech Crime aangesloten bij de internationale coalitie die de opsporing van WannaCry ter hand neemt.” 

Ransomware is de snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit. Zowel georganiseerde bendes als beginnende cybercriminelen stappen in deze lucratieve vorm van digitale afpersing. 

Als het gaat om de aanval met WannaCry, wijzen beveiligingsonderzoekers nu ook met de beschuldigende vinger naar ’n groep hackers die nauwe banden heeft met Noord-Korea. 

Ook het scenario dat een ander land achter de aanval zit, wordt onderzocht, zo zegt Gert Ras in EenVandaag: “In de malware van WannaCry zat een kill switch waarmee de aanval kon worden beeindigd. Dat is heel bijzonder, want dat hebben we nog niet eerder gezien. Het is ook niet logisch als je deze gijzelsoftware crimineel wil gebruiken. Dus dat roept de vraag op of er niet mogelijk toch een statelijke actor achter zit, in plaats van criminelen. Een land als Noord-Korea of een ander land.”  

In EenVandaag vanavond een uitgebreid interview met Gert Ras, hoofd Team High Tech Crime. Voor meer informatie over gijzelsoftware en decryptie-sleutels om bestanden weer te ontgrendelen, ga dan naar NoMoreRansom.org.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.