De  rechercheur uit Weert die wordt verdacht van het doorverkopen van geheime informatie aan criminelen, kon ondanks een negatief advies van de AIVD aan de slag bij de politie.

Dat meldt NRC. De AIVD besloot geen verklaring van geen bezwaar af te geven na onderzoek van de leefomgeving en persoonlijke financiële informatie van de 28-jarige Mark M.. 

Toch kwam hij volgens NRC bij de politie, doordat hij een aanstelling als aspirant (leerling-)agent kreeg. De politie zoekt nog uit hoe de screening kon misgaan. 

M. werkte zes jaar in dienst bij de politie, en werkte daarvoor als fotograaf, gespecialiseerd in 112-nieuws: branden en ongelukken. 

Mark M. wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Hij speelde politiedossiers door naar de onderwereld. Buurtbewoners omschrijven de man als een patser, met een dikke auto, bontjassen dure horloges en regelmatige verre vakanties naar Curaçao en de Dominicaanse Republiek. 

Op 29 september werd hij opgepakt, agenten vonden 235.000 euro contant geld in zijn huis.

Radio EenVandaag

NRC-journalist Marcel Haenen publiceert er vandaag over in de krant en is te gast in Radio Een Vandaag. Emeritus hoogleraar criminologie Cyrill Fijnaut legt uit hoe moeilijk het nu volgende corruptieonderzoek is en geeft antwoord op de vraag: Hoe wordt een agent corrupt?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.